Home

Achtergrond

Uitvoerwaarde groente stijgt met 11 miljoen euro

De uitvoerwaarde van Nederlandse groente en wortelen is tot en met september dit jaar licht toegenomen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

De groei met 11 miljoen euro op een totaal van bijna 1,4 miljard euro lijkt bescheiden. Echter, de toename van de waarde van uitgevoerde groente binnen de EU bedraagt 18 miljoen euro. Buiten de EU nam de waarde juist af met 7 miljoen euro.

De gestegen uitvoerwaarde van Nederlandse groente loopt in lijn met het toegenomen exportvolume. Vrijwel het hele jaar liggen de volumes hoger dan vorig jaar. Vooral de grotere export van glasgroente heeft daarin een belangrijk aandeel. De vraag is of de toegenomen uitvoerwaarde wordt veroorzaakt door grotere exportvolumes. Volgens Willem Baljeu van handelskoepel Frugi Venta is dat het geval, maar valt de stijging relatief laag uit. "Gezien de lage opbrengstprijzen moet je vaststellen dat de toename van de uitvoerwaarde door de grote volumes komen en niet door de omzet." Volgens hem bevestigt het de problematiek van de verdeelde afzet.
Hij verklaart de toegenomen handel binnen de EU vooral uit het feit dat er minder op Rusland en Engeland wordt gehandeld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.