Home

Achtergrond

Uitgebogen kooideurtjes voor de rechter

De meervoudige strafkamer van de Rechtbank Roermond behandelt vrijdag 4 december om 9:00 uur de zaak van de 'uitgebogen' kooideurtjes tegen pluimveehouder Toon van Rens van vof Boerderij Wienes in Hegelsom (L).

Het gaat om een proefproces en draait om de vraag of door het toepassen van uitgebogen kooideurtjes extra ruimte in een batterijkooi ontstaat die mag worden meegerekend als kooioppervlak. De AID heeft bij Van Rens begin 2005 de uitgebogen kooideurtjes gecontroleerd en proces-verbaal opgemaakt omdat hij de oppervlakte-eis zou overtreden. Van Rens heeft een proefproces uitgelokt waarin hij van NOP en LTO juridische bijstand krijgt. De zaak is twee keer uitgesteld.

De uitspraak in de openbare strafzitting is voor meerdere legpluimveehouders van belang. Diverse legpluimveehouders hebben – in navolging van Engelse legpluimveehouders – uitgebogen kooideurtjes toegepast om te kunnen voldoen aan de aangescherpte oppervlakte-eis van 550 cm2 per hen in het Legkippenbesluit. In april 2008 heeft het CPE-Tuchtgerecht zes zaken tegen kooikippenhouders over uitgebogen kooideurtjes aangehouden in afwachting van de uitspraak in het proefproces. De huisvesting bij deze legpluimveehouders zou niet voldoen aan de Handelsnormen.

In Engeland telde de extra ruimte als gevolg van de uitgebogen kooideurtjes – waar zelfs een innovatieprijs aan was toegekend – mee bij de oppervlakte-eis, maar EU-rapporteurs zouden die toestemming later hebben teruggedraaid. Eind 2002 zei een hoge ambtenaar van LNV dat de uitgebogen kooideurtjes dat Nederland deze zeer waarschijnlijk niet zou meerekenen bij het kooioppervlak. Hoe het nu precies zit, is aan de drie rechters van de Rechtbank Roermond. ASG-onderzoekster Thea van Niekerk wordt door de verdediging opgeroepen als getuige-deskundige.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.