Home

Achtergrond

Uitdieping Eemshaven stap dichterbij

De uitdieping van de vaargeul van noordelijke Eemshaven om deze bereikbaar te maken voor grote schepen, is weer een stap dichterbij gekomen.

Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) en minister Jacqueline Cramer (Ruimte en Milieu) zijn het vandaag eens geworden over het tracébesluit.

De baggerwerkzamheden moeten eind 2010 beginnen. In 2012 moet het werk klaar zijn. Huizinga spreekt van een 'geweldige impuls' voor de regio. Als de economie weer aantrekt, moet de Eemshaven klaar zijn om de concurrentie met andere havens succesvol aan te gaan.

De totale kosten van het project bedragen 41,1 miljoen euro. Huizinga heeft 30,7 miljoen euro toegezegd, de resterende 10,4 miljoen is afkomstig van minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken). Voor dat geld worden ondiepe plaatsen, zoals de ingang van de Eemshaven, aangepakt, wat van belang is voor de vestiging en bereikbaarheid van energiecentrales en voor de bouw van een terminal voor vloeibaar aardgas (LNG). Grote schepen met een diepgang tot veertien meter kunnen na de werkzaamheden de haven binnenvaren. De plannen passen ook in de Nederlandse ambitie om een belangrijk knooppunt te worden voor het leveren van gas aan Noord- en West-Europa en als exportland van elektriciteit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.