Home

Achtergrond

Uienrassen voor flexibiliseringsregeling biologische teelt

De uienrassen Santero en Kamal van veredelingsbedrijf Nickerson-Zwaan komen volgend jaar in aanmerking voor de flexibiliseringsregeling.

Dat betekent dat biologische uientelers volgend jaar van beide rassen zaad mogen gebruikt dat volgens de gangbare methode is geproduceerd.

Volgens uienspecialist André Boot van Nickerson-Zwaan moeten biologische telers zaaizaad gebruiken dat op biologische wijze is geteeld. Er is een uitzondering mogelijk, zegt Boot. "Dat is de zogenoemde flexibiliseringsregeling. Als een ras aantoonbaar beter is dan bestaande rassen, maar er is onvoldoende biologisch geteeld zaad beschikbaar, dan mogen de telers gangbaar geproduceerd zaaizaad gebruiken. Santero is resistent tegen valse meeldauw. Deze ziekte kan problemen geven in de biologische teelt. Zo’n ontheffing geldt voor één jaar. Telers moeten daar toestemming voor vragen bij de biologische certificeringsorganisatie Skal."

Nickerson-Zwaan heeft van Santero en Kamal geen biologische zaad geproduceerd. Boot: "Het ligt in onze bedoeling dat volgend jaar wel te gaan doen." Nickerson-Zwaan heeft van de uienrassen Profit en Dormo wel biologisch zaad.

Of registreer je om te kunnen reageren.