Home

Achtergrond

USDA schat tarweoogst weer hoger in

Het Amerikaanse ministerie van landbouw heeft de prognose van de tarweoogst dit seizoen met 2 miljoen ton verhoogd. De wereldproductie komt volgens de USDA op 673,9 miljoen ton tarwe.

Dat is slechts 1,2 procent minder dan de recordhoeveelheid van 682,0 miljoen ton die de wereld vorig seizoen 2008/2009 heeft geoogst. Het is de vijfde achtereenvolgende maand dat het USDA de verwachte tarweproductie verhoogd. De tarweoogst in Canada is hoger uitgevallen dan verwacht. Australië oogst minder. Aan het begin van dit graanseizoen in juli schatte het USDA de wereldtarweoogst 17,4 miljoen ton lager in dan nu op 656,5 miljoen ton.

Het verbruik van tarwe schat het USDA dit seizoen op 646,7 miljoen ton. Dat is 1,2 procent hoger dan vorig seizoen is verbruikt.

Door de hoge productie groeit de wereldvoorraad tarwe naar 190,9 miljoen ton eind juni volgend jaar. Dat is 17,2 miljoen ton meer dan eind juni dit jaar en bijna 70 miljoen ton meer dan eind juni 2008.

De oogstprognose bij de andere granen (gerst, haver, rogge, rijst, sorghum en mais) heeft het USDA verlaagd met ruim 1,5 miljoen ton ten opzichte van de prognose van november. De productie komt op 1.089,2 miljoen ton. Dat is 1,2 procent minder dan vorig seizoen.

Maisvoorraad

De maisoogst pakt hoger uit dan eerder verwacht, stelt het USDA. Dit seizoen wordt 790,2 miljoen ton mais geoogst. Dat is bijna 0,5 miljoen ton meer dan het USDA vorige maand inschatte. De maisoogst is iets lager dan de 791,6 miljoen ton die vorig jaar is geoogst. Het verbruik stijgt echter flink van 775,5 miljoen ton vorig seizoen naar 803,3 miljoen ton dit seizoen. De maisvoorraad krimpt daardoor flink van 145,4 miljoen ton eind juni dit jaar naar 1.322,3 miljoen ton eind juni volgend jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.