Home

Achtergrond

Twijfel over haast waterschapsverkiezingen

Het kabinet wil de waterschapsverkiezingen anders organiseren, maar het is de vraag of dat al lukt voor de eerstvolgende keer in 2012.

et is wel kort dag, waarschuwde staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken de Tweede Kamer gisteren. "2012 is dichterbij dan we denken.''

De Kamer wil vaart maken. Zeker na de zware kritiek dat het stemgeheim van de drie miljoen kiezers die een jaar geleden hun stem uitbrachten, onvoldoende was gewaarborgd. De opkomst bleef toch al steken op 24 procent. CDA-Kamerlid Ad Koppejan had het smalend over het 'schrikbarend hoge' percentage ongeldige stemmen (10 procent), en over 'talloze knulligheden'. "Antireclame voor de waterschappen'', sneerde VVD-collega Helma Nepperus. Voor de SP en GroenLinks blijkt eens te meer dat de waterschappen beter kunnen verdwijnen.

Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) wil onderzoek afwachten van de waterschappen naar de kritiek van de stichting Wij vertrouwen de stemcomputer niet. Dat viel slecht bij nagenoeg alle fracties. De bewindsvrouw zou volgens de SP weglopen voor haar verantwoordelijkheid. "De slager die zijn eigen vlees keurt'', stelde Koppejan. De organisatie van de verkiezingen lag in handen van de waterschappen.

Huizinga laat verder onderzoeken of de waterschapsbesturen in de toekomst door gemeenteraden of Provinciale Staten kunnen worden verkozen. Zij beloofde uiterlijk volgend jaar zomer een kabinetsstandpunt.

De staatssecretaris prees recente voorstellen van de waterschappen om 100 miljoen euro te bezuinigen. Het opheffen van de waterschappen zou maar 15 miljoen opleveren. "We hebben echt wel een groter gat op te vullen'', zei Ed Anker van de ChristenUnie, verwijzend naar de door het kabinet voorgenomen bezuinigingen om de overheidsfinanciën weer op orde te brengen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.