Home

Achtergrond 3 reacties

Tweederde tuinders verwacht beter rendement 2010

Tweederde van de tuinders verwacht een beter rendement in 2010.

Een kwart van de tuinders wil investeren, vooral in efficiencyverbeteringen, blijkt uit een enquète van Gibo Groep, LTO Noord Advies en MKB Adviseurs. Concurrentie uit het buitenland wordt als steeds grotere dreiging gezien.

Het percentage glastuinders met uitbreidingsplannen in 2009 is gehalveerd ten opzichte van 2008 en bedraagt nog circa 7,5 procent. Dat blijkt uit een analyse van AgriDirect. In 2007 had nog 17 procent van de glastuinders uitbreidingsplannen. De daling is het gevolg van de verslechterde economische situatie in deze deelsectoren.

De daling in investeringsplannen komt in alle sectoren naar voren, met uitzondering van de snijbloemensector. Het percentage ondernemers dat te kennen geeft te willen stoppen of te willen afbouwen ligt lager dan in 2008. Het percentage ligt met 9 procent op ongeveer hetzelfde niveau als in 2007. Uitzondering hierop vormen de potplantentelers. Daar is het percentage van de ondernemers dat aan stoppen of afbouwen denkt wel toegenomen. Deze deelsector presteerde dit jaar juist beter.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Is hier 'De wens de moeder van de Gedachte??
  Heel begrijpelijk deze reactie, de voormannen hebben de boeren en tuinders decennia lang ingeprent, "Wil je overleven, produceer meer". Ze hebben er nooit bij verteld dat er een moment komt dat de markt overvoerd is en dat deze truck alleen maar leidt tot nog lagere omzetten.

 • no-profile-image

  roel reiziger

  Ach ja. naar verluidt bleef de roerganger van de Titanic ook nog aan het rad draaien toen de boegspriet al recht omhoog wees. Wat is een mens zonder optimisme nietwaar?

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Tja , als je een nog lager rendement hebt volgend jaar dan haal je eind volgend jaar nog niet eens. Verder ben ik erg bemoedigd door dit bericht van onze profeten.

Of registreer je om te kunnen reageren.