Home

Achtergrond

Tsunamiprofeet voorziet nieuwe ramp

De voormalig oppermeteoroloog van Thailand is boos. Dr. Smith Dharmasaroja vindt dat zijn land niet genoeg doet om mensen voor te bereiden op een eventuele nieuwe tsunami.

En hij is niet bepaald een man om te negeren. Een decennium geleden deed hij Thailand schudden met een onrustbarende voorspelling. Hij was er zeker van dat het zuidelijk gelegen vakantie-eiland Phuket getroffen zou worden door een ’killer’ tsunami. Tijdens de kerst van 2004 gebeurde waar hij iedereen voor had gewaarschuwd. Bijna 200.000 mensen kwamen om het leven door de enorme vloedgolf veroorzaakt door een zeebeving voor de kust van Sumatra in Indonesië.

”Mijn uitspraken in 1998 veroorzaakten nogal wat ophef in Thailand”, zegt de 75-jarige meteoroloog, bekend als Dr. Smith. ”Ik werd uitgemaakt voor een gek en een paniekzaaier.” Autoriteiten beschuldigden de onheilsboodschapper ervan de toeristenindustrie te ruïneren. En dr. Smith werd gewaarschuwd zich vooral niet op Phuket te vertonen.

Opgeleid in Amerika, waar hij zijn voornaam veranderde van Samith in Smith, werkte hij zich na zijn terugkeer in Thailand op tot topman van het meteorologisch departement. Hij was al met pensioen toen na de tsunami van 2004 opeens wel iedereen naar hem luisterde en hij werd gevraagd om een waarschuwingssysteem voor Thailand op te zetten. Een jaar geleden zegde hij uit frustratie zijn baan op, omdat hij vindt dat er meer moet worden gedaan aan onderhoud en optimalisatie van het systeem.

”We zouden op basis van historische gegevens kunnen zeggen dat een tsunami eens in de vijftig, tachtig of honderd jaar voorkomt”, zegt hij. ”Maar als er nu een grote beving plaatsvindt, kan dat onnodig opnieuw desastreuze gevolgen hebben.”
Volgens hem heeft uitbreiding van detectiesensoren in de oceaan de hoogste prioriteit. Als de sensor een zeebeving opmerkt, wordt er in circa tien minuten een signaal doorgeven naar de boei aan het wateroppervlak en vervolgens via een satelliet naar Thailands National Disaster Warning Center (NDCW), dat de kustplaatsen waarschuwt. Deze zogeheten Dart-boeien zijn in staat om tot 6.000 meter diepte tsunamigolven zo klein als 1 centimeter op te merken. ”Ik heb een plan gemaakt voor het installeren van drie alarmeringsboeien voor de kust van Thailand als aanvulling op de seismische meetstations aan land. Nu ligt er maar een, die op het moment buiten werking is omdat de batterij leeg is. Bovendien ligt hij te ver uit de kust.”

”Thailand moet een voorbeeld nemen aan het waarschuwingssysteem van India”, vervolgt hij. ”Maar door de politieke instabiliteit, wisselende regeringen en vriendjespolitiek ontbreekt het aan mensen met genoeg kennis en expertise op het nationale waarschuwingscentrum dat verantwoordelijk is voor het systeem. Ik wil dat de regio beter is voorbereid op een tsunami. Het zal wellicht nog heel lang duren, maar vroeg of laat zal er weer een komen.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.