Home

Achtergrond

Transportbedrijven stappen over op biodiesel

Vijf transportbedrijven in de regio Rotterdam laten vrachtwagens de komende twee jaar op biodiesel rijden.

De milieuwethouders Rik Grashoff (Rotterdam) en Yorick Haan (Schiedam) openden woensdag twee stations waar biodiesel B30 kan worden getankt.

Door deze maatregel wordt de uitstoot van CO2 teruggebracht. De bedrijven (GeodisBM, Den Hartogh Logistics, afvalinzamelaars en -verwerkers Roteb en Irado en onderhoudsbedrijf The Rail Factory) rijden met ongeveer zestig vrachtauto's en vuilniswagens op de brandstof. B30 is een mengsel van 30 procent biodiesel en 70 procent fossiele diesel.

Pomphouders DC Berkel en SMD Olie leveren volgens de initiatiefnemers de eerste biodiesel aan de pomp in Nederland. In Duitsland is deze brandstof al verkrijgbaar bij 1700 pompstations. De kosten van het gebruik van biodiesel zijn naar verwachting enige centen per liter duurder dan gewone diesel. Ook zal er vaker moeten worden getankt, omdat het verbruik hoger is. Volgens de bedrijven zijn de wagens met slechts weinig aanpassingen om te bouwen voor het gebruik van biodiesel.

Duurzamer vrachtvervoer is een van de initiatieven om de luchtvervuiling in en rond Rotterdam te verminderen. Rotterdam Climate Initiative wil dat de stad in 2025 vergeleken met 1990 nog maar de helft aan CO2 uitstoot. Het vrachtvervoer is verantwoordelijk voor 40 procent van de totale uitstoot van dit broeikasgas.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.