Home

Achtergrond 1 reactie

Tien lidstaten willen af van productieheffing suiker

Tien lidstaten willen dat de Europese Commissie de productieheffing op suiker afschaft.

Landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel weigert dit. De EU kent een heffing van 12 euro per ton quotumsuiker en 6 euro per ton quotumisoglucose. Met dit geld voert Brussel de suikerregeling uit.

De EU kent sinds oktober 2008 geen systeem meer van subsidies op de suikerexport. Daarom is de productieheffing niet langer op zijn plaats, vinden Polen, Oostenrijk, Portugal, België, Litouwen, Roemenië, Duitsland, Tsjechië, Slowakije en Denemarken.

Het voorstel is ingediend door Polen in de landbouwraad die deze week is gehouden. "Andere agrarische sectoren kennen zo’n heffing niet. Alleen de suikersector", schrijft Polen in het verzoek aan de Europese landbouwministers. "De heffing is daardoor discriminerend voor de suikerproducenten en bietentelers ten opzichte van producenten in andere sectoren. De suikersector betaalt zo mee aan de financiering van andere marktordeningsproducten."

De heffing brengt jaarlijks zo’n 160 miljoen euro op, waarvan Suiker Unie 9,7 miljoen euro betaalt.

Mariann Fischer Boel heeft de lidstaten laten weten niet op het voorstel in te gaan. De landbouwcommissaris stelt dat de productieheffing is bedoeld om het beleid budgetneutraal uit te kunnen voeren. Bovendien moet Brussel extra geld vragen aan de lidstaten als de suikersector de productieheffing niet langer betaalt.

Suiker Unie ondersteunt het verzoek van tien lidstaten, zegt Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken. "De heffing is bedoeld om de apparaatskosten te financieren. Sinds er geen restituties meer worden gegeven op de suikerexport is er veel minder geld nodig voor de uitvoering."

Volgens Sikken heeft de Europese suikerindustrie dit al eens aangekaart bij de Europese Commissie. "Dat is gebeurd samen met de Europese organisatie van bietentelers. Het is een vreemd mechanisme dat een heffing op een specifiek product gewoon verdwijnt in de algemene middelen van de EU. Waarom moet de suikersector bijdragen aan de algemene middelen?"

Eén reactie

  • no-profile-image

    Akkerbouwer

    Laat de heffing aub blijven. Kijk naar andere sectoren, waar de produktie versoepelt werd en de prijs stortte in. Dat is toch niet wat wij met de suiker willen.

Of registreer je om te kunnen reageren.