Home

Achtergrond

The Greenery laat alle paprikatelers toe in APO

The Greenery staat alle leden toe mee te doen in een associatie voor producentenorganisaties (APO) voor paprika.

Eerder stelde de coöperatie nog dat een deel van de telers in het nieuwe samenwerkingsmodel buiten de APO bleef.

De afzetorganisatie stelt nu dat de landelijke APO goed past in het nieuwe samenwerkingsmodel van The Greenery, waarin twee soorten lidmaatschap ontstaan. Eén lidmaatschap is voor telers die direct leveren aan het handelshuis The Greenery. In een ander lidmaatschap krijgen telers meer zeggenschap over de eigen afzet, maar die nog wel via de coöperatie – los van het handelshuis – wordt vermarkt.

In augustus stelde The Greenery nog dat alleen de laatste groep telers aan de APO konden meedoen. Nu laat The Greenery dat ook toe voor telers die kiezen voor intensieve handelscontacten met het handelshuis.

Zo lijkt bij paprika 85 procent van de Greenery-telers te kiezen voor meer zeggenschap over de eigen afzet. De overige 15 procent kiest voor het handelshuis. Coöperatievoorzitter Theo Ammerlaan: "Maar zij zullen ook meedoen in de APO-paprika." De volledige deelname van een coöperatie bleek ook een eis die voortkomt uit Europese wetgeving.

Intensievere samenwerkings­modellen

Volgens Ammerlaan heeft The Greenery de visie op bundeling bijgesteld. "Dat er binnen het aanbod getracht wordt regie te houden op de prijsverhouding is goed. Er ontstaat een meer gelijk speelveld tussen handelshuizen. Misschien dat er een splitsing ontstaat tussen handelsbedrijven die waarde toevoegen en niet."

De voorzitter verwacht dat de APO’s snel gevolgd worden door intensievere samenwerkings­modellen en uiteindelijk door fusies. ”Zo bezien, verwacht ik niet dat de APO een lang leven beschoren is.”

Zo’n APO zal niet per se de commerciële ruimte van het handelshuis The Greenery beperken door een starre, landelijk opgelegde prijs. Ammerlaan: "Er is nog altijd sprake van daghandel en weekcontracten. De ene klant zal daarbij voor APO-verkopers interessanter zijn dan andere."

Of registreer je om te kunnen reageren.