Home

Achtergrond

Ter Horst: wereld aan ramp ontsnapt

Met de mislukte aanslag op een vlucht van Schiphol naar het Amerikaanse Detroit is "de wereld aan een ramp ontsnapt''.

Dat zei minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) vandaag op een persconferentie over de stand van zaken van het onderzoek naar de mislukte aanslag afgelopen vrijdag.

Volgens haar was de actie professioneel voorbereid maar amateuristisch uitgevoerd, omdat de verdachte het explosief op een verkeerde manier probeerde te activeren. Ze wees er bovendien op dat door moedig optreden van passagiers in het toestel erger is voorkomen.

Het gebruikte explosief wordt door Ter Horst als "niet eenvoudig'' omschreven. Het is niet zonder risico's om het zelf te maken. De werkwijze en de springstof zijn bekend van eerdere aanslagen.

Uit onderzoek van onder meer het Openbaar Ministerie (OM) en de inlichtingendienst AIVD blijkt dat de Nigeriaanse verdachte van de aanslag bij de Nederlandse autoriteiten niet bekend was. Ook is niet vastgesteld dat de man ooit al in Nederland was geweest. Er loopt nog onderzoek naar wat er is gebeurd in de periode dat de verdachte in de internationale lounge verbleef van de luchthaven Schiphol. Zo zou hij daar contact hebben gehad met een andere man.

Volgens Ter Horst zijn op Schiphol de juiste veiligheidsprocedures gevolgd. De verdachte staat volgens haar wel op een lijst van de Verenigde Staten met ongeveer 50.000 namen, maar die wordt niet uitgewisseld met Nederland. Ondanks de lijst had de Nigeriaan ook een geldig visum voor de VS en hebben de Amerikaans autoriteiten toestemming verleend aan de luchtvaartmaatschappij om hem op 25 december te vervoeren zonder daarbij om extra beveiligingsmaatregelen te vragen, aldus Ter Horst.

De route die de man volgde - vanuit het Nigeriaanse Lagos via Schiphol naar Detroit - wordt ook als gebruikelijk gezien. Er waren meer passagiers in het toestel met hetzelfde vluchtschema.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.