Home

Achtergrond

Ter Horst erkent fout bij tappen journalisten

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) erkent dat ze twee journalisten van De Telegraaf te snel heeft laten afluisteren.

"Achteraf gezien had ik anders moeten handelen'', stelde ze donderdag in de Tweede Kamer tijdens een spoeddebat over de kwestie.

Het parlement had haar opgeroepen toe te geven dat ze een fout heeft gemaakt. Excuses aan de journalisten, waarop de SP had aangedrongen, maakte de minister niet.

De PvdA-bewindsvrouw wil wel graag met de hoofdredactie van De Telegraaf napraten over wat er is gebeurd. Ze houdt vol dat ze een zorgvuldige afweging heeft gemaakt. Maar ze neemt het oordeel van een onafhankelijke commissie over dat de inlichtingendienst AIVD te vroeg zijn bijzondere bevoegdheden heeft ingezet tegen de journalisten. Dat gebeurde nadat de krant een artikel over het falende optreden van de AIVD bij de inval in Irak op basis van staatsgeheime stukken had gepubliceerd.

Ter Horst zal voortaan in soortgelijke gevallen een andere keuze maken en dus minder snel journalisten laten afluisteren. Ze hecht net als de Tweede Kamer grote waarde aan de persvrijheid. De telefoontaps waren volgens de minister alleen bedoeld om een lek binnen de AIVD op te sporen. Via intern onderzoek was dat niet gelukt. "We waren niet uit op de journalisten, maar op het het lek'', zei Ter Horst.

Een commissie die toezicht houdt op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (CTIVD), vond het echter verkeerd dat de AIVD direct na de eerste publicatie op basis van dat lek al begon met afluisteren. Volgens de toezichthouder bestond op dat moment nog geen concreet gevaar dat meer stukken zouden lekken en leidde het artikel over Irak niet tot directe schade voor de nationale veiligheid.

Ter Horst erkent "dat het achteraf gezien anders had gemoeten''. In het gesprek dat ze met de hoofdredactie van De Telegraaf hoopt te hebben, kan de hoofdredactie haar ,,emoties en gevoel'' over de zaak uiten en zal de minister aangeven wat haar overwegingen zijn geweest om de journalisten te laten afluisteren.

De CTIVD gaat bekijken of de AIVD bepaalde informatie terecht bestempelt als staatsgeheim. Het advies daarover komt in de loop van volgend jaar. Ter Horst bekijkt vervolgens of die rubricering moet worden aangepast.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.