Home

Achtergrond

Teleurstelling bij waarnemers over Obama

Nederlandse waarnemers van maatschappelijke organisaties en milieuclubs zijn teleurgesteld over de woorden van de Amerikaanse president Barack Obama.

Die deed vandaag geen nieuwe toezeggingen, iets waar de waarnemers wel op gehoopt hadden.

"Dit is zeer teleurstellend'', aldus Inge Vianen van ICCO. "Hij zegt eigenlijk take it or leave it. Dat is zeer zorgelijk.'' Ook Donald Pols van het Wereld Natuur Fonds signaleert alom teleurstelling. "Het is positief dat Obama zei dat we er alleen uitkomen als iedereen beweegt. Maar het is negatief dat hij zelf niet extra bewoog.''

Ook stelt Pols dat Obama veel tijd besteedde aan wat andere landen moeten doen en niet over wat hij zelf ging doen. De Amerikaanse president hamerde in zijn toespraak op transparantie, iets wat vooral landen als China en India moeten regelen. De doelen van westerse landen zijn controleerbaar, maar de acties die ontwikkelingslanden hebben toegezegd niet.

Willem Verhaak van Milieudefensie had gehoopt dat Obama de Amerikaanse reductiedoelen wat op zou krikken, maar dat gebeurde niet. "Het waren mooie woorden, maar geen daden'', aldus Verhaak. "Obama roept andere landen op het proces niet te blokkeren, maar doet zelf zo'n laag bod dat anderen ook niet over de brug komen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.