Home

Achtergrond

Telegraaf eist excuses van Ter Horst

Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs eist van minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken excuses voor haar optreden in de zogenoemde lekzaak.

Hij zei dat vandaag in reactie op het onderzoek van de commissie van toezicht die zich onder meer op inlichtingendienst AIVD richt. Daarin stelt de commissie dat de bewindsvrouw de AIVD te vroeg toestemming heeft gegeven voor het afluisteren van twee journalisten van De Telegraaf.

De AIVD heeft op zich terecht gesprekken van de twee verslaggevers afgetapt, nadat de krant twee artikelen op basis van staatsgeheime stukken van de inlichtingendienst had gepubliceerd. Wel begon de AIVD daar te snel mee, constateert de toezichtscommissie.

"Het schenden van de persvrijheid is een doodzonde'', benadrukt de hoofdredacteur. "De minister moet lessen trekken uit het advies van de commissie.''

Aanleiding voor alles was een publicatie op 28 maart in het dagblad over de rol van de AIVD in de besluitvorming van het kabinet over de oorlog in Irak. Dat was gebaseerd op vertrouwelijke informatie van de inlichtingendienst. Later schreef journaliste Jolande van der Graaf nog een stuk over dreiging aan het adres van de Dalai Lama die toen in Nederland op bezoek was. De AIVD kwalificeert de informatie over beide onderwerpen als staatsgeheim en vertrouwelijk.

,,De AIVD mocht niet al direct na de Irak-publicatie op 28 maart tot afluisteren overgaan. Daarmee heeft ze (Ter Horst) maandenlang de persvrijheid in Nederland met voeten getreden door de journalistieke bronbescherming te schenden'', meent Paradijs. ,,De minister heeft geen zorgvuldige afweging gemaakt, er was namelijk geen directe schade voor de staatsveiligheid en er was geen bedreiging voor mensenlevens.''

Ter Horst zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat Paradijs niet op excuses hoeft te rekenen, want hij is helemaal niet afgeluisterd. Ze noemde bronbescherming niettemin een groot goed. Die staat volgens haar niet ter discussie. Er is echter een verschil tussen staatsveiligheid en staatsonveiligheid.

Ter Horst zal in het vervolg rekening houden met hoe de commissie heeft geoordeeld, maar staat zelf op het standpunt dat ze een 'andere beoordeling' heeft gemaakt. Ze wilde er gewoon bijtijds bij zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.