Home

Achtergrond 1 reactie

Te ruimen geiten nu bijna 40.000

Het aantal geiten dat vanaf maandag wordt geruimd loopt op naar bijna 40.000.

Dat komt doordat nog 5 bedrijven besmet zijn verklaard. Het aantal zit nu op 60. Die stand heeft minister Verburg vanmiddag meegedeeld in een overleg over de Q-koorts in de Tweede Kamer.

De minister waarschuwde de Kamer dat de komende tijd nog meer bedrijven besmet worden verklaard als gevolg van de intensivering van de melktankmonitoring. Daar staat tegenover dat de bokken misschien worden gespaard. Gisteren maakte de minister bekend dat op besmette bedrijven ook de bokken worden geruimd, totaal 1.200 stuks. Zij kunnen via sperma de Q-koortsbacterie overbrengen. De minister wil dat risico nog eens opnieuw aan deskundigen voorleggen. Omdat de bokken voorlopig niet dekken (o.a. vanwege het fokverbod) is de ruiming daarvan niet urgent, in tegenstelling tot die van de spoedig werpende geiten. Wel wil Verburg daarover maandag een besluit nemen.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jan Roovers

  Leuk he.
  Na de ruiming(slachting) gewoon weer met z'n allen gaan fokken.
  Het CDA, haantje de voorste met ruimen!
  Stem CDA

Of registreer je om te kunnen reageren.