Home

Achtergrond 1 reactie

"Supermarkten betalen te weinig PT-heffing"

Supermarkten dragen te weinig bij aan fondsen van het Productschap Tuinbouw (PT).

Dat stelt handelskoepel Frugi Venta na inzage van de gegevens van de heffingsbetalingen aan PT. Frugi Venta-secretaris Leo Welschen zet vraagtekens bij het aandeel van de supermarkten. ”De totale som van heffingsopbrengsten van de handel, waar ook supermarktorganisaties aan bijdragen, is 2,7 miljoen euro.

Nog geen 10 procent komt op het conto van supermarkten”, stelt Welschen vast. ”Ik heb het secretariaat gevraagd of zij de te belasten omzet bij supermarkten voldoende in beeld hebben.” De handelskoepel gaat hierover verder praten met het secretariaat van het Productschap.

Supermarkten betalen heffingen over producten die ze rechtstreeks voor eigen rekening importeren en over producten die ze rechtstreeks inkopen van telersverengingen of van eigen telers. De verkoop van supermarktorganisaties aan zelfstandige ondernemers, bijvoorbeeld aan hun franchisehouders, is eveneens met PT-heffing belast. Alleen de inkoop van supermarkten van groenten en fruit bij Nederlandse handelsbedrijven bestemd voor verkoop aan consumenten is vrijgesteld van heffingen.

Marc Jansen, directeur consument en kwaliteit van supermarktkoepel Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL) vindt de 10 procent ’al aan de hoge kant.’ ”Het grootste aandeel van de heffingen wordt door onze leveranciers betaald. Alleen als supermarktorganisaties rechtstreeks product importeren worden die daarvoor belast.”

Volgens Jansen berekenen teelt en handel de heffingen via hun kostprijs door aan supermarkten en dus consumenten. ”Zo betaalt de consument jaarlijks 200 miljoen euro bovenop het voedselpakket voor de financiering van productschappen.

Volgens Welschen staat in de verordeningen echt te lezen dat CBL ook over product direct van telersverenigingen of eigen telers, heffing betaald moet worden. ”Dat verklaart het lage percentage wellicht. Ze moeten het maar eens goed lezen”, besluit hij.

Eén reactie

  • no-profile-image

    producent

    Direkt afschaffen die produktschappen, kost klauwen met geld en voegt niks toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.