Home

Achtergrond 10 reacties

Super misbruikt positie niet

Supermarkten hebben van 2005 tot 2009 prijzen voor aardappelen, uien, komkommers, paprika’s appels, brood en eieren niet eenzijdig winstgevend kunnen verhogen ten koste van de producent en de consument.

Dat concludeert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) na onderzoek, voortvloeiend uit klachten van de Consumentenbond en LTO Nederland.

Wel halen supermarkten ten opzichte van producenten en groothandel het hoogste rendement. In sommige gevallen is de prijs in het schap vele malen hoger dan de prijs die de teler ontvangt. Dat is grotendeels het gevolg van de kosten van de groothandel. Over die hoge kosten moet meer transparantie komen, oordeelt de NMA.

Wijzigen mededingingswet

Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland vindt de uitkomsten voldoende basis om de mededingingswet te wijzigen. "De consument staat centraal, maar de marktpositie van producenten ten opzichte van de groothandel en supermarkten wordt door de wetgever genegeerd."

Het zit hem dwars dat supermarkten blijven groeien terwijl producenten tegen problemen aanlopen als ze zich willen verenigen.
Volgens de mededingingsautoriteit heeft de groothandel de laatste vier jaar haar marges voor bijna alle producten zien stijgen. Supermarkten verbeterden hun marge op komkommers, uien, paprika’s en aardappelen verbeterd, terwijl de producenten hun marge zagen dalen. Bij appels is de situatie precies andersom.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  Als de conservenfabrieken voor komend jaar hun erwtencontracten vol krijgen bij 20-30% lagere prijzen, wie is dan schuld?!

 • no-profile-image

  boer brabant

  Politiek !! gezien is het belangrijk dat voedsel goedkoop is.
  Men heeft dan meer geld te besteden voor bijvoorbeeld vakantie of gezondheidszorg.
  Kortom gebruikt de politiek het goedkope voedsel om veel andere dingen duurder te laten worden, en de koopkracht toch ongeveer gelijk te houden.
  Hoe doe je dat?
  Door de NMA toestemming te geven toe te staan dat de retail groeit, en te verbieden dat producenten samen hun producten gaan verkopen.
  Of door het toestaan van prducten die hier niet mogen worden geproduceerd. Of onder andere regels worden geproduceerd (om de druk op de markt te houden).
  De retail gebruikt de politiek en andersom.

 • no-profile-image

  gekke henkie

  een flut onderzoek in opdracht van de overheid waarvan de uitkomst bij voorbaat al vast stond. de overheid wil de voedselprijzen zo laag mogelijk houden zodat de burgers anders geld kunnen uitgeven.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  De verwevenheid tussen groothandel en supermarkt is natuurlijk groot en daar moet het verschil gezocht worden. De winst die op boeren en tuindersproducten wordt gemaakt gebruikt de groothandel en supermarkt om A-merken en eigen merk producten goedkoop in het schap te leggen. Dat supermarkten op het eind per saldo niet veel winst maken is hieraan inherent. In deze geldt dan ook puur omzet en nog eens omzet.

 • no-profile-image

  niet tegen beter weten in

  Melkveehouders in nederland willen toch liever meer produceren dan een goede prijs voor hun prestaties?
  Alles draait toch om schaalvergroting?
  Pas als de faire opbrengstprijs voor het produceren van primaire producten eeneerste vereisteis/wordt;dan kun je andere instanties pas gaan controleren of dat die wel goed werk doen.
  Het is een beetje krom om steeds meer te willen produceren (terwijl de kostprijs:€ 0,24 hoger ligt dan de opbrengstprijs.
  Met zulke strategie bereik je dat jezelf met de opbrengst van product steeds verlaagt.

 • no-profile-image

  Heel

  De grote supers misbruiken hun macht om de kleine supers weg te concureren en vervolgens over te nemen. Dit doen ze helaas al jaren en het zijn nu echte grootte supers waar iedereen bang van wordt. In de landbouw gebeurt helaas het zelfde. Echter de al grote boeren bedrijven vinden dat niet erg want ze staan in de startblokken om de kleine boertjes over te nemen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik dacht nog goed te kunnen lezen Jan Cees, maar begrijpen doe ik het niet wat in je artikel staat. Kun je me daarom uitleggen dat je enerzijds schrijft; "Supermarkten hebben van 2005 tot 2009 prijzen voor ..... niet eenzijdig winstgevend kunnen verhogen ten koste van de producent en de consument." terwijl je vervolgens onderaan schrijft; "Volgens de mededingingsautoriteit heeft de groothandel de laatste vier jaar haar marges voor bijna alle producten zien stijgen. Vervolgens worden in beide opmerkingen (bijna) dezelfde producten aangehaald als voorbeeld! De opmerking van Jan Maat is in zekere zin wel terecht, maar voor de agrarische sector zou het wellicht beter zijn dat ze de mededingswet geheel afschaffen. Deze wordt te pas en te onpas tegen de agrische sector gebruikt.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Verstandige conclusie Boerke, uit het Zuid-Oosten. Door de mechanisering/modernisering dachten wij meer te gaan verdienen. Mis meer stress en minder winst!!!... Het is niet allemaal goud wat er blinkt!!!...

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Tja waarom ook. Waarom zou de Super zijn positie misbruiken ??? Velen hebben dat gedacht. Onterecht blijkt nu!!!... Misschien moeten de Supers wel 40 cent voor 1 liter gepasteuriseerde melk betalen bij FC ?. De onderzoek commissie zoekt bij de tussen c.q. groothandel waar en wie met de dikke winst is gaan strijken!!!... Maar als FC daar vragen over krijgt zullen zij zeggen; 1/3 van onze melkaanvoer hebben wij verpoederd en bij de interventie geleverd!!!... Voor 1,95 € per kg. Dat betekend omgerekend minder dan 20 cent per liter melk!!!... Nu brengt volmelkpoeder 2,55 € per kg. op, dat betekend ongeveer 25 cent per liter melk. Alleen daarom kan FC melkpoeder nu één betere melkprijs uitbetalen!!!...

 • no-profile-image

  Malle Pietje.

  En wij maar produceren!!! Kom op jongens, nog een paar spantjes erbij bouwen!!! Gebleken is dat de Supers ons niet in het ootje hebben genomen. De winst is bij de Handel blijven hangen. Wat een slimme jongens hé ?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.