Home

Achtergrond

Suikerexport moet ruimer

Regels zijn regels. Daar valt wat voor te zeggen om chaos te voorkomen.

Maar als regels leiden tot starheid, schieten ze hun doel voorbij. Dat laatste is het geval bij de WTO-regel dat de EU jaarlijks niet meer dan 1,375 miljoen ton suiker mag uitvoeren naar landen buiten de EU. De wereldmarkt heeft dit seizoen een tekort van ongeveer 7,2 miljoen ton suiker. Dat komt omdat enkele belangrijke landen veel minder suiker produceren dan gewoonlijk door slechte weersomstandigheden. Bovendien heeft de EU het beleid hervormd waardoor de suikerproductie hier fors is ingekrompen.

De WTO heeft de EU in het verleden een exportquotum opgelegd omdat de EU toen veel suiker exporteerde met subsidie. Dat was een groot nadeel voor de suikersectoren in andere landen. Maar de wereld is veranderd sindsdien. Er is nu een tekort op de wereldmarkt. Bovendien is de EU van de grootste suikerexporteur ter wereld juist de grootste importeur geworden. Terwijl de akkerbouwers in de EU veel bieten hebben geoogst dit jaar. Bovendien is geen sprake meer van gesubsidieerde suikerdumping op de wereldmarkt. Daarom heeft Cibe, de Europese organisatie van bietentelers, terecht Brussel gevraagd om éénmalig het exportquotum te vergroten.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.