Home

Achtergrond 4 reacties

Suiker Unie schuift meer suiker naar volgend quotumjaar

Suiker Unie schuift ongeveer 40.000 ton suiker door naar het volgende quotumjaar.

Dat is veel meer dan vorig jaar toen ongeveer 1.000 ton suiker is doorgeschoven. Sinds de hervorming van het suikerbeleid in 2006 exporteert de EU weinig suiker meer naar de wereldmarkt. Daardoor is de productie gedaald van suiker boven het quotum. Dit jaar is de productie van surplussuiker echter erg groot, constateert Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken bij Suiker Unie. "De suikeropbrengsten zijn hoog in de EU."

De Europese Commissie heeft in oktober het exportquotum verruimd van 650.000 ton naar 1,35 miljoen ton suiker. Sikken: "Er is veel belangstelling voor exportcertificaten omdat de prijzen op de wereldmarkt hoog zijn."

Suiker Unie produceert dit jaar ongeveer 160.000 ton surplussuiker. Daarvan kan ongeveer 120.000 ton worden verkocht. Sikken: "Onze inschatting op dit moment is dat we 40.000 ton moeten doorschuiven naar het volgende quotumjaar. Dat is 5 procent van ons suikerquotum. We moeten nu meer doorschuiven dan de laatste jaren omdat er meer surplussuiker is. Bovendien konden we in andere jaren meer surplussuiker afzetten als verrijkte melasse. Onze inschatting is dat bij individuele telers surplusbieten boven 30 procent boven de toewijzing doorgeschoven moeten worden. Er zijn echter grote verschillen tussen telers in de hoeveelheid bieten die ze boven hun quotum hebben geproduceerd."

Volgens Sikken houden telers bij het bestellen van bietenzaad rekening met de doorschuiving van surplusbieten. "Dat is wijs om te doen, want als bieten worden doorgeschoven betaalt de teler 5 euro per ton bieten aan kosten die Suiker Unie moet maken voor de opslag van de suiker."

Voor de campagne van 2010 verwacht Suiker Unie dat 5 procent van de surplussuiker kan worden afgezet. Sikken: "Het is niet verstandig als telers nu al uit gaan van extra afzet van surplussuiker in het volgende seizoen omdat het exportquotum dit seizoen is verruimd. Dat is waarschijnlijk een tijdelijke maatregel."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  Ja westbrabander helemaal mee eens. De cooperatie kijkt nu weer op korte termijn naar bietenbelang niet meer naar landbouwbelang. (ja zo heette vroeger hier de cooperatie is nu ook agerland bv!) = toch het duidelijkste voorbeeld van policy van ooit onze cooperaties!! Het blijft dus belangrijk dat de ledenraad en leden hun geluid op elke vergadering hard laten horen en ook steun krijgen van collega's in de vergadering!

 • no-profile-image

  arend

  als wij de wereld maar voorzien van goedkope suiker dan kunnen brusselse ambtenaartjes wel staken voor anderhalf procent...

 • no-profile-image

  boerinneke

  Conclusie is dus: Minder produceren voor meer geld. Stop met beregenen en boeren met top opbrengsten verzieken de markt.

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Suiker opslaan met zo'n wereldmarkt, van de politiek moet je het hebben. 40.000 ton is 3.000 ha bieten, als daar andere gewassen op komen waar niemand op zit te wachten is de schade nog veel groter dan die 5 euro per ton opslagkosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.