Home

Achtergrond 9 reacties

Studenten werken percelen bij

Studenten en andere uitzendkrachten hebben de afgelopen maanden 500.000 percelen, tweederde van het totaal, zitten controleren en corrigeren.

Dat gebeurde niet bij Dienst Regelingen (DR) - wat de buitenwereld veronderstelde - maar bij het kadaster in Zwolle waaraan DR de gigaklus had uitbesteed. 118 uitzendkrachten werkten in ploegen van zes uur ’s morgens tot half tien ’s avonds. Een speciale opleiding hadden ze niet. Ze ondergingen een testje op ruimtelijk inzicht (waarbij 45 procent afviel) en kregen een tot twee weken lang instructie.

De inzet van oproepkrachten werpt een ander licht op 'de grootst mogelijke zorgvuldigheid’ waarmee de operatie volgens minister Verburg wordt uitgevoerd. Van die zorgvuldigheid zijn lang niet alle boeren overtuigd. Delen van percelen die onder bomen en houtwallen liggen, blijken ineens verdwenen. Sloten van 3 meter breed zouden ineens 5 meter breed zijn. Hoeken van percelen zijn rücksichtslos afgesneden.

De hernieuwde registratie moet van de Europese Commissie. Die constateerde al in 2007 en opnieuw in 2009 dat Nederland sloten en landschapselementen als beteeld oppervlak opnam in het perceelsregister. Dat mag niet. Daardoor werden toeslagen uitbetaald over niet-subsidiabele oppervlaktes. Daarom moeten nu alle percelen worden herbeoordeeld. Dat gaat aan de hand van luchtfoto’s. De studenten in Zwolle zijn sinds eind november klaar. DR verwacht halverwege januari klaar te zijn met de resterende 250.000 percelen. Daarna kunnen boeren zien of eventuele correcties kloppen. Tot 1 april is er gelegenheid om tegen het resultaat te reclameren.

Meer hierover, deze week in Boerderij.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  keutelboer

  De waarde van dit werk is niet hoog ingeschat , anders had men dit niet door studenten laten uitvoeren . Maar voor de boer zijn de gevolgen wel van heel groot belang . Denk aan premie geld , mestafzet enz. Moeten we de regels nog wel serieus nemen als zulke zeer belangrijke dingen door studenten uitgevoerd worden . Het kan om veel geld gaan over de komende jaren .wij worden er op afgerekend .

 • no-profile-image

  koetje

  Dit lijkt mij voer voor de juristen van LTO

 • no-profile-image

  keutelboer

  Eigenschuld of niet en geluk gehad . En het intekenen van percelen is nooit exact hetzelde , ben ik met u eens Zandboer . Maar nu gaat het eigenlijk om iets vast te stellen voor de toekomst . Ik vraag mij af of dit achter en bureau kan of dat er in veld gemeten moet worden . En nu lijkt het er op we moeten van Brussel meten , laat maar stel studenten vanaf kaarten maat uitmeten . En zie we hebben weer aan onze verplichtingen voldaan . En hoeven weer wat minder boeten te betalen aan Brussel . Maar uit de praktijk blijkt dat het intekenen al moeilijk exact te doen is . Dus het meten vanaf een kaart is ook niet exact te doen . En er zijn altijd wel enkele aanvragers die bewust of onbewust te veel opgegeven hebben . Ken mensen die grond gepacht hadden en er bij uitvoeren van ruilverkaveling achter kwamen dat ze voor een zandweg die langs hun perceel liep al meer dan 30 jaar ook pacht betaalden . Tegen woordig kunnen loonwerkers tijdens bewerken perceels grote redelijk goed vast stellen maar vroeger niet . Dit gaat straks een hoop werk en gedonder opleveren waar niemand iets aan heeft . En er zal op de percelen zelf gemeten moeten worden door deskundigge mensen , zodat er geen twijfel meer bestaat . Want wie veel grond kwijt raakt en denkt gelijk te hebben , zal zijn gelijk gaan proberen te halen . Het gaat tenslotte over veel geld nu en in de toekomst .

 • no-profile-image

  student

  Hoezo studenten? Nou hebben de boeren een hoop extra werk, vele malen meer dan de drinkende studenten, om de zaak weer recht te trekken. Vraagje:Waar kunnen de boeren hun loon voor onterechte beschuldigen gaan opeisen?

 • no-profile-image

  mees

  Gewoon met zun alle de oude maten opgeven gaat het hele syteem er zekur aan

 • no-profile-image

  Zandboer

  Ach, ik denk dat de gemmidelde student beter en handiger het intekenen kan uitvoeren dan een boer die dat zelden doet. De student van tegenwoordig is veel handiger met de pc dan met de pen. Dat er verschillen zijn, uiteraard. Als ik mijn percelen twee keer inteken is het ook niet gelijk. En slootranden of zelfs kadastraal intekenen is ook veel gebeurd. Dan moet je m.i. concluderen dat je toch maar mooi jaren geluk hebt gehad. Ik heb er niet zoveel moeite mee, met zo'n update.
  Ik zie tevens ook niet dat driekwart van Nederland vol staat met heggen en boomranden, dus wat eigen schuld zal er ook bij zijn.

 • no-profile-image

  gekke henkie

  mijn dochtertje van 4 kan netter tekenen. hebben ze misschien nog een baantje voor haar.

 • no-profile-image

  Leen

  Ik heb al eerder gereageerd met de opmerking dat je het eenvoudigst de gecombineerde opgave op papier kunt doen. Ik ga niet reageren op hetgeen lnv bij elkaar knoeit, kan mijn tijd beter besteden.

 • no-profile-image

  Han

  Tijdens de zware regen van 1999 hebben de taxateurs alle percelen opgenomen. Niet achter het bureu maar in het veld, je wilt toch wetn wat je voor accor tekent.
  Als het stuk les denk "Hier is van echte zorgvuldigheid geen sprake". De fouten kan k me nu ook voorstellen, onder bomen kan schaduw werking geven en valt dus af als productie grond je werkt per slot met uitzendkrachten die geen ervaring met dit soort zaken hebben.
  Bij te grote afwijking zal er niets anders opzitten dan nameten met GPS op de trekker of jeep.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.