Home

Achtergrond

Strenge controle op handel in biociden

De VROM-Inspectie gaat streng controleren op de handel in verboden biociden en eventueel boetes uitdelen.

Biociden zijn chemische en biologische bestrijdingsmiddelen tegen muizen, algen, bacteriën, insecten en ander ongedierte, die alleen mogen worden gebruikt als ze officieel zijn toegelaten. Verkeerd gebruik is schadelijk voor mens en milieu en kan resistentie veroorzaken,

Er zijn in Nederland achthonderd tot duizend middelen op de markt zonder die toelating, liet de VROM-Inspectie vandaag weten. Er gold tot 15 september een overgangsperiode. Tot die datum konden bedrijven producten aanmelden voor een toelatingsprocedure. Dat leverde een lijst met ruim zeshonderd middelen op, variërend van vlooiendruppels en mierenbestrijders en van desinfecterende handgels tot mondspoelmiddelen.

De inspectiediensten, zoals de Voedsel en Waren Autoriteit, de Algemene Inspectiedienst (AID) en de waterschappen, richten hun pijlen op de resterende, niet-toegelaten en niet-aangemelde middelen. Als deze worden aangetroffen, worden ze ingenomen en kan een boete worden opgelegd. Groothandelaren worden verplicht verboden middelen terug te halen bij hun afnemers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.