Home

Achtergrond

Stop op bouw afvalovens

Tot 2020 komt er geen afvaloven meer bij. Milieuminister Jacqueline Cramer is dat woensdag overeengekomen met de afvalverbrandende bedrijven.

Door de economische crisis is het aanbod van afval gedaald. Daardoor is er volgens het ministerie van Vrom met de huidige en in aanbouw zijnde verbrandingsinstallaties voldoende capaciteit. En is het ook niet nodig installaties uit te breiden of bij te bouwen. De minister heeft er wel in toegestemd dat enkele afvalovens versneld een bijzondere status krijgen, zodat ze gemakkelijker afval uit het buitenland kunnen invoeren om te verbranden.

Nederland telt ongeveer twaalf afvalverbrandingsinstallaties, waarvan die in Amsterdam en Rozenburg met een capaciteit van meer dan een miljoen ton de grootste zijn, aldus woordvoerder Dick Hoogendoon van de Vereniging Afvalbedrijven.

Hij spreekt van een acute situatie in de sector. Volgens Hoogendoorn speelt naast de crisis enige overcapaciteit de afvalbedrijven parten. ,,We kunnen meer afval gebruiken dan we krijgen.''

De sector mikt op de Engelse markt om afval in te voeren. De Britse autoriteiten zijn te laat begonnen met het bouwen van afvalovens. Volgens Hoogendoorn zijn zij door Brussel al daarvoor op de vingers getikt. ,,In Engeland bestaat veel weerstand tegen afvalverbranding vanwege de uitstoot. Die angst is overigens misplaatst.'' Voor veel gemeenten is het door belastingen duurder geworden om afval te storten op de aloude vuilnisbelt. ,,Daardoor wordt het voor ze aantrekkelijker om hun afval in Nederland te laten verwerken'', aldus de woordvoerder.

De afvalbedrijven klagen er overigens over dat Nederlands afval momenteel wel naar Duitsland kan worden uitgevoerd, maar andersom geen Duits afval naar Nederland mag worden uitgevoerd. Eind 2010 moet dat door een Europese richtlijn alsnog mogelijk zijn. Het besluit om versneld de zogenoemde R1-status toe te kennen aan bijvoorbeeld de installaties in Amsterdam en Rozenburg ,,helpt ons komend jaar'', aldus Hoogendoorn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.