Home

Achtergrond 1 reactie

Steun tomatenteelt Canarische Eilanden

De Spaanse ministerraad heeft een Europees plan goedgekeurd om de tomatenteelt op de Canarische Eilanden te steunen.

Het speciale hulpplan ter waarde van 32 miljoen euro had al groen licht gekregen van de Europese Commissie. Dat meldt het Productschap Tuinbouw.

Een tomatenteler op de Canarische Eilanden kan per hectare exporttomaat een subsidie aanvragen van ruim 20.000 euro. Van de totale kosten wordt 3,6 miljoen euro betaald door de Europese Unie. De Spaanse regering en het regionale bestuur van de eilanden elk 14,2 miljoen euro bijdragen.

De tomatenteelt op de Canarische Eilanden omvatte tien jaar geleden nog 4.000 hectare. Dat was destijds goed voor bijna de helft van de totale Spaanse tomatenexport. Sindsdien is het teeltoppervlak met meer dan de helft gekrompen en bedraagt het aandeel in de tomatenexport slechts 23 procent. In het teeltseizoen 2008-2009 werd er weer 13 procent minder geproduceerd dan in het voorgaande seizoen.

De subsidie is met tevredenheid ontvangen op de eilanden, maar de federatie voor tuinbouwexporteurs Fedex pleit voor duurzame steun. De organisatie stelt dat er geen toekomst is voor de telers als het transport naar het vaste land van Europa niet geheel door de overheid wordt betaald.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    piet

    Dat is ook echt kolder, waarom krijgen ze daar weer 2 euro per m2 om in leven te blijven? Overproductie houd je zo lekker in de lucht!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.