Home

Achtergrond

Steeds meer 'Belgen' werken in Nederland

Steeds meer inwoners van België werken in Nederland. In 2001 waren dat er nog 12.100, dit jaar is het aantal toegenomen tot 45.000.

Dat heeft Ivan Cools van de Stichting Grensarbeid donderdag gezegd in de Vlaamse krant De Morgen.

Zo'n 60 procent van de in Nederland werkende Belgen hebben de Nederlandse nationaliteit. Het gaat dus om Nederlanders die in België wonen, meestal omdat de huizen daar goedkoper zijn, maar die in eigen land zijn blijven werken.

Hun aantal is volgens Cools sterk gegroeid door een Nederlands-Belgisch belastingverdrag uit 2001. Dat bepaalt dat grensarbeiders belastingplichtig zijn in het land waar ze hun brood verdienen. Nederlanders die in België wonen, mogen dus hun hypotheekrente voor de belasting blijven aftrekken als ze in eigen land werken. Het Belgische fiscaal systeem kent geen hypotheekrenteaftrek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.