Home

Achtergrond 47 reacties

Staat is overtredingen Vreba-Hoff zat

De Amerikaanse staat Michigan heeft een nieuwe rechtszaak aangespannen tegen de mega-melkveebedrijven van Vreba-Hoff in Hudson.

Volgens de overheid heeft Vreba-Hoff zich schuldig gemaakt aan honderden nieuwe overtredingen van de milieuregels. "Genoeg is genoeg", aldus directeur Steven Chester van de Department of Environmental Quality (DEQ) in Michigan. "Het is jammer dat Vreba-Hoff weigert zich te houden aan de meest fundamentele wetten om onze kostbare waterbronnen veilig te stellen."

De staat wil nu via de rechter afdwingen dat Vreba-Hoff zich alsnog aan de regels gaat houden. Daarnaast vraagt het om boetes variërend van ruim 1.500 euro tot ruim 15.000 euro per overtreding. In totaal zou het gaan om meer dan 700 overtredingen.
Het is niet de eerste keer dat Michigan in aanvaring komt met Vreba-Hoff, de Amerikaanse onderneming van de families Van Bakel en Van der Hoff. Eerder dit jaar moest de firma al een boete betalen van ruim 140.000 euro voor stelselmatige overtreding van de regels.
Vreba-Hoff ontkent tegenover lokale media dat de mega-melkveebedrijven de waterkwaliteit in gevaar hebben gebracht. Volgens woordvoerder Cecilia Conway geeft de staat een verkeerde voorstelling van zaken.

De rechtszaak is een nieuwe tegenvaller en zoveelste rechtszaak voor Vreba-Hoff. De firma is al eerder door banken en leveranciers voor de Amerikaanse rechter gedaagd omdat het niet aan betalingsverplichtingen heeft voldaan. De emigratietak van het bedrijf, Vreba-Hoff Dairy Development ligt eveneens onder vuur. Vreba-Hoff Dairy Development was de emigratiebemiddelaar voor tientallen melkveehouders die afgelopen jaren naar de VS zijn geëmigreerd.

Zeker zes boerengezinnen zijn inmiddels helemaal of deels teruggekeerd. Diverse boeren beschuldigen Vreba-Hoff van oplichting. Vreba-Hoff ontkent dat boeren door hun toedoen in problemen zijn gekomen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkers

  uit het FD, Rabobank gaat afboeken op agr kredieten, als Piet Moerland samen met ag star enz .20.000 koeien gaat melken in de VS heet dat dan ook afboeken of geld zoeken?

 • no-profile-image

  boerin

  De akkerbouwers staan in de rij om je mest af te mogen nemen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Toeschouwer, bedankt voor uw informatie. Omdat ik leergierig ben, vind ik het vreemd dat mestafzet voor den ene een probleem en voor den andere zoals Boerin USA schrijft, helemaal geen probleem is ??? het komt mij een beetje misterieus voor ??? Han, u ook nog bedankt voor uw info!. Of zitten de Vreba emigranten te ver van de akkerbouwers verwijderd ??? De mega-melkers zitten toch niet op een kluitje ??? het spijt mij zeer, ik snap het nog niet helemaal ??? Allemaal, Boerin, Han en Toeschouwer (alfabethische volgorde), de hartelijke groeten.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Han, bedankt voor uw uitvoerige tekst en uitleg!!! En dan te bedenken het prijsgevecht van de akkerbouwer en de melkveehouder!!!... Het wordt hoog tijd dat zij samen gaan werken, vind je ook niet Han ?.

 • no-profile-image

  boerin

  Nogmaals, er is helemaal geen mestprobleem wanneer je je aan de regels houdt. Doe je dat niet, dan heb je de poppen aan het dansen, en terecht!!!

 • no-profile-image

  Jan

  Siem of wie je ook bent, dit lijkt een beetje op emmer compascums gebrabbel, een ding kan ik er wel uithalen, dat de Rabobank wel een sleutel in handel heeft om het emigratie debacle te stoppen.

 • no-profile-image

  sjaak

  Zal op de quotum markt nie veel uit maken ze hebben naar mijn inlichtingen vermelden sowieso geen eigen quotum meer(alles in de goede tijden al verkocht)

 • no-profile-image

  boerin

  Bij de aanvraag van een vergunning dien je een nutrient management plan in te dienen. Gebaseerd op P en N needs van soil, heb je een bepaald aantal hectares per koe nodig. Bij ons komt dat neer op ongeveer 1 koe per hectare. Alle percelen worden nauwkeurig in kaart gebracht met behulp van 'kadaster' (FSA), alle lage stukken (bufferzones) worden eraf gehaald, alleen spreadable acres worden meegeteld. Omdat meestal je vergunning groter is dan je werkelijk aantal stuks vee, heb je afzet mogelijkheid te over. Ook wordt er bij ons niet gevochten over prijzen. Je neemt de bushel prijs over het afgelopen jaar van de beurs, aan de hand van opbrengstverwachtingen wordt dit omgerekend naar silage per ton. wij nemen 6 keer de bu prijs, maar gebieden met een meeropbrengst gaan vaak tot 9-10 keer bu prijs. Akkerbouwers staan in de rij omdat mais verkopen voor silage hun werk meer verspreid over het najaar, silage wordt ruim een maand eerder geoogst dan graan corn.

 • no-profile-image

  Wist het al lang

  Ben het helemaal met Boerin, USA eens. De 2 Vrebahoff bedrijven zouden een voorbeeld moeten zijn ipv een steen aan het been - van de andere wel aan de regels houdende - Nederlandse melkveehouders. Ze geven zo aan iedere Nederlander een slechte naam. Denk dat er maar eens wat vergunningen ingetrokken moeten worden. 1 of 2 keer een fout kun je door de vingers zien maar constant de wet negeren dat kan toch echt niet.

 • no-profile-image

  geen boer

  punt komma uw reactie is ver beneden de gordel. Ik heb niks met VdB en vind vooral de actie zich hier in NL te laten uitschrijven uit de familiebelangen teneinde crediteuren in de VS bot te laten vangen bij het kennelijk nakende faillissement uiterst laakbaar, maar zijn persoonlijke situatie erbij halen is altijd een brug te ver.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Het eene gat met het anderen dichten , met ander mans geld is nu afgelopen . Omdat de handel stil is komen liggen . Nu wil men in de peel proberen de kruimels die daar nog over zijn te redden . En heeft WvB een zak centje om borg te betalen in Amerika , als hij de bak in zou moeten . Denk maar niet dat er iemand van dat geld wat ziet . Ik neem aan dat de overtredingen die hij of zijn bedrijven begaan hebben strafbaar zijn . Of sturen ze hem met taakstraf naar India ALS ONTWIKKELINGS HELPER

 • no-profile-image

  rr

  gezocht wegens "uitbreiding van de werkzaamheden" ervaren advocaat, enige kenis van de agrarische sector en milieu-recht is een pre.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Eén ding is in ieder geval duidelijk!!!... Er wordt onzorgvuldig gewerkt, daar mogen wij wel van uitgaan. Nu kan men de volgende vraag stellen; waarom deze problemen ??? Is het éénzijdig management ? Of hebben de melkveehouders te veel hooi op hun vork? Of wordt er te gemakkelijk over gedacht, het hebben of leiden van meerdere Mega-bedrijven ?. Misschien is het wat anders ? J don't know ???

 • no-profile-image

  arjan

  voor mij is het heel simpel, het mestprobleem waar ook ter wereld komt door GROOTHEIDSWAANZIN, als iedere melkveehouder de grond had die zijn mestproduktie vereist is er geen mestprobleem, we hebben hier 80 melkkoeien met jongvee op 100 ha en mest tekort dus geen probleem

 • no-profile-image

  unaaitmesteedsofamerica

  beste mensen, niets grootheidswaanzin of prijsvechten of wat dan ook. Het heeft allemaal te doen met regels! Net zo als Boerin USA schrijft, als je je aan de regels houdt is er niets aan de hand! Maakt niet uit 100 of 10000 koeien, de regel is dat je je mestafzet geregeld hebt en volgens de regels uitvoert. Hier hoort grond bij, eigendom, pacht, lease of mestafzet overeenkomst met buren doet er niet toe zolang je het maar geregeld hebt en goed uitvoert. Daarop wordt je afgerekend en maar goed ook anders zou het een zootje worden. Sluiten die tenten die dat niet kunnen!

 • no-profile-image

  R

  Ik weet nog goed dat ze in utrecht kwamen en dat ze ze daar te klein vonden voor een int bank, nu denken ze bij de coop bank waren ze maar nooit zo groot geworden

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Boerin, ik begrijp dat het om incidentele bedrijven gaat. Maar tussen de regels door begrijp ik ook dat sommigen wel aan 1.000 en meer melkkoeien gedacht hebben zonder zich grondig te realiseren wat voor bijkomstigheden dat met zich meebrengt. Bovendien geloof ik ook dat de Heren Willy van Bakel en John van der Hoff, wel over veel koeien, veel melk, veel dollars, weinig land en misschien heel weinig over de mest problematiek gepraat hebben. Daardoor zijn misschien verhoudingsgewijs de problemen daar groter. De Nederlandse Boer produceerd graag zoveel mogelijk, dat is zijn eerste zorg de rest is bijzaak. Dat is niet alleen bij jullie in de USA, dat komt in midden-Europa ook voor!!!... Wat dat betreft mag er gerust een mentaliteitsverandering plaatsvinden!!!... groetje's, piet.

 • no-profile-image

  boerin

  Mestafzet hoeft hier helemaal geen probleem te zijn, grond zat, akkerbouwer betaalt vaak helft van uitrij-kosten, maar je dient met zo'n hoeveelheid stront wel je afzet goed te plannen en voor te bereiden.

 • no-profile-image

  punt

  mijnheer geen boer.nl;;;;;dat is niets in vergelijking wat de gezinnen aan psychisch leed moeten meemaken,vooral degenen die terug moeten; berooid en bestolen. Heb je je hele leven gewerkt om een boerderij op te bouwen en dan pakt VB dat eventjes van ze af; En ook van de andere gezinnen die VB afhankelijk gemaakt heeft en geen kant meer op kunnen;; Verdoken leed is er meer dan je denkt;;Het is allemaal nog veel erger dan iedereen nu weet in Nederland;;

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Piet ik moet je nog antwoorden, wegens p.c buck uit d elucht geweest. Je stelt voor dat de heren veehouders en akkerbouwers een samenwerking zouden moeten aangaan. ben ik roerend met je eens. Dit zou ook in Nederland kunnen akkerbouwer <-> Varkenshouder of kippenboer. Nu is het Wie legt ht meeste geld naast de mest tank, die mag leveren. De boeren zijn zijn zo bang dat ene een Eurotje verdient aan de ander.
  Ik heb de reacties nog eens gelezen en die van Boerin USA geven een ander beeld dan de werkelijkheid van VebraHOF en VDS (eigen ervaring) beide zijn geen boeren maar handelaren (VEBRHof = makelaar en VDS eigenaar steenfabrikant / handelaar) DEzze mensen zijn gewendt om per geval / jaar te denken morgen nieuwe kansen nieuwe prijzen. Dit is voor mij de enige verklaring en het feit dat de akkerbouwer de beste opbrengst moet halen bij deze afnemers die vermodelijk meer eisen voor hun geld dan mogelijk is. De wettelijke eis van aantal dieren per ha van boerin, geldt in Frankrijk volgens mij ook, zeker bij varkens en kippen is de kg opbrengst / ha terug gerekend naar tonnen mest en dan heb je aantal dieren.

 • no-profile-image

  XXX

  bedoel je daar mee slikke Willy en zijn volgelingen.

 • no-profile-image

  boerin

  Piet, het gaat hier over de twee bedrijven van Vreba-hoff zelf, niet over de bedrijven die met behulp van Vreba-Hoff zijn geemigreerd. Je mag dan ook niet alle bedrijven over een kam scheren.
  Vreba-Hoff zou in deze een 'role model' moeten zijn en het goede voorbeeld moeten geven, in plaats hiervan zetten ze de deur open voor allerlei milieu organisties, die nu zeggen: Zie je wel!! Want zoals altijd, zien die alleen de calamiteiten, en sluiten de ogen voor de bedrijven die volgens de regels werken.

 • no-profile-image

  Han

  Toeschouwer ik ben het geheel met u eens dat de praktijken van VebraHof en ook VDS de gehele veehouderij in USA treffen. De bevolking zal nu iedere aanvraag voor het opzetten en of uitbreiden van een veehouderij bedrijf met argus ogen volgen en misschien wel vertragen of tegen houden via wettelijke procedures.

 • no-profile-image

  Color Grower

  Ach, nog zo een stelletje immigranten met aanpassingsproblemen. Hoe zou dat echt kunnen? Het zijn Nederlanders, maar ze gedragen zich erger dan marokanen!

 • no-profile-image

  USA boer

  USA boerin, ik ben erg blij voor julie dat je een goede relatie hebt met jullie akkerbouwer, ik wou dat het bij ons ook zo kon, maar helaas zijn er ook akkerbouwers die greetig zijn en weten dat die buitenlander, wij dus, niet anders kunnen als duur voer kopen van hun en alle mest afzet kosten betalen om een gedeelte van onze mest kwijt te worden. Ik zeg helemaal niet dat de mest problemen van van bakel de schuld is van een akkerbouwer maar ik weet wel dat een akkerbouwer een boer heel veel kosten kan bezorgen. Die amerikanen kunnen zo mooi praten maar de waarheid komt vanzelf boven, alleen meestal zit je dan al vast

 • no-profile-image

  Jan v W

  Zeg Piet uit Utrecht als die bank uit jouw woonplaats nou eens consequent is dan komt het Nederlandse deel van de vreba groep ook op de markt. Dat geeft pas een druk (vooral psychologisch) op de quotummarkt. Dat werkt beter dan mijn quotumbeurs. Of zijn ze in Utrecht bang voor een zeepbelknal.

 • no-profile-image

  Toeschouwer

  Als gevolg van eerdere rechtzaken hield vrebahoff op 26-7-2006 op vrebahoff I in Hudson Michigan een open dag, over een superwerkend mestscheidings en verwerkings systeem (Dit alleen voor de Pers D.E.Q. en personeel van het systeem de boeren waren niet uitgenodigd). Ze wisten toen al dat het mestsysteem toen al niet werkte. Dus weer milieu overtredingen. Waarvan het gevolg weer een rechtzaak. Na afloop van de rechtzaak had WvB het voor mekaar gekregen dat hij weer voor 1000 koeien mocht bijbouwen om de extra kosten terug te kunnen verdienen van het nieuw te bouwen mestsysteem. Het nieuwe mestsysteem een 4 staps lagoon moest nog gebouwd worden. (Dit is ook het mestsysteem dat bij de innovaties staat voor van Bakel bij de business top 100 van de Boerderij). De grote verdwijntruk, mest van 1000 koeien op 100 acres land. normaal is het 1 koe per 1 acre. Maar dit klopt nu ook weer niet, de waarden aan mineralen in de mest zijn veel hoger dan hij gezegd had. Daarom loopt hij nu weer tegen de lamp, dus kan hij officieel de mest niet op zijn land irrigeren. De akkerbouwer in de buurt willen ook geen mest van hem meer hebben omdat hij de snijmais nog moet betalen aan hen. Zijn klanten kan hij voor de gek houden, met de overheid probeert hij dat ook, maar ze hebben hem nu wel door. Ze zullen nu weinig gedult met hem hebben. Ze gaan waarschijnlijk de stallen sluiten. Dit is weer goed nieuws voor de oppositie groepen en slecht nieuws voor de andere boeren die wel de regels nakomen. Het is slecht voor het imago van de andere boeren en moeilijker voor mestafzet. Normaal is hier geen probleem met mestafzet er is grond genoeg, maar WvB kan overal een probleem van maken. Vrebahoff zou een voorbeeld bedrijf moeten zijn, het is gewoon schande. Volgens de woordvoerder van WvB hebben ze nooit iets verkeerd gedaan, dat is een standaard antwoord geworden ondertussen.

 • no-profile-image

  wim

  van horen zeggen is dat mestverwerkings systeem al doorverkocht, omdat het niet werkte,weer een blunder van formaat., dringend die tent sluiten in Hudson.

 • no-profile-image

  Han

  Wim NL van horen zeggen, ik heb iets in die richting van het web geplukt. Niet dat van verkoop, maar nieuwe boete omdat het verwerkingssysteem (nog) niet af was op de vereiste en afgesproken tijd.
  Ben het me tje eens DEUR DICHT en pas open als aan alle milieueisen is voldaan.
  Het is goed dat deze zaken in de openheid komen, is het sprookje van, "Amerika kent geen mestproblemen zoals wij, je kunt daar nog BOEREN zoals je wilt". Nee dus.

 • no-profile-image

  Toeschouwer

  Beste Piet, Het is een schande dat vrebahoff als emigratie bemiddelaar zo met de mest van de eigen bedrijven in Hudson Michigan omgaat. Zij veroorzaakten daardoor een grote oppositie tegen de milieuvergunningen van nieuwe bedrijven die daardoor grote vertraging opliepen. Banken trokken daardoor teogezegde financieringen weer in omdat ondertussen het financieele klimaat veranderd was. Verhuurders van gronden verboden akkerbouwers om mest op hun land toe te laten. Oorzaak van dit alles de negatieve mestwind uit Hudson. Om dezelfde reden kunnen vrebahoff boeren bijna geen gronden bijhuren. Bij Grote Amerikaanse melkveebedrijven en andere immigranten komt dit bijna niet voor, het is alleen vrebahoff die zo werkt. Er is hier een groot mesttekort, als er hier een positief mestimago was zouden de akkerbouwers graag de mest afzetten. Intussen blijft vrebahoff maar alles ontkennen dat ze iets fout doen. Ze zijn zogezegd maar adviseur van de 6 bedrijven onder curatele. Over India en het hedgefonds hoort men ook niets meer van. Ze hebben al lang genoeg de tijd gehad om hun mestprobleem om te lossen, dus sluiten die tenten.

 • no-profile-image

  We zullen zien

  In Nederland was het zo, in België kon het ook wel wat lijden. Maar in de USA is het als in Duitsland. Regels zijn regels. En dat kan wel eens de beslissing brengen in deze omstreden zaken. Er zijn er wel meer berooid uit Canada teruggekomen. Daar kan ook een van Bakel of een van Hoff bijkomen in dat rijtje. Zeg nooit nooit. Dan moet je op je woorden terugkomen.

 • no-profile-image

  Roelof Wijnholds

  Van dit soort zaken lieden kan je toch niets anders verwachten, zo als gewoonlijks voor dit soort hebben zij schijt aan alle regels c.q. verplichtingen. Zal wel voorbeeld ondernemen zijn? Veel succes in de states.

 • no-profile-image

  Han

  Piet het mest afzet naar akkerbouwer heeft niets te maken met afstand, maar met het korte groeiseizoen en de eisen van grondfertility en de samenstelling van de mest. ik begrijp de akkerbouwer wel, iedere dag later zaaien, geeft het risico op lagere opbrengsten als er een droge periode volgt. Bedenk hoeveel mest je hebt van 3000 koeien + jongvee en smelt + regen water ddie van het bemeste erf komt.
  Hier komt bij dat de mest het probleem van de veehouder is. Afvoer deze mest in korte tijd (1 week) is mogelijk tegen hoge kosten. De Akkerbouwer is zeker niet overgemechaniseerd zoals in Nederland.
  Piet het is hetzelfe probleem als ik in Rusland tref, als ik niet in de herfst de mest uitrij, kom ik in april / mei in tijdnood
  Mest probleem is geld probleem en tijd probleem in een landklimaat, waar onze uitrij tijden zijn ingevoerd.
  Ik hoop dat jij als gemengde een beeld heeft van de tegenstrijdige belangen tussen akkerbouw en veehouderij. De laatste wil goedkoop voer en daarom moet de eerste zoveel mogelijk produceren tegen de laagste kosten.

 • no-profile-image

  boerin

  Type fout: CLEAN UP YOUR ACT!!!

 • no-profile-image

  boerin

  Beste Cecilia, de DEQ heeft jullie jarenlang de hand boven het hoofd gehouden, maar enough is enough. Wat er ook aan de hand is, clear up your act!!
  Jullie schaden de reputatie van alle NL melkveehouders waar dan ook ter wereld.

 • no-profile-image

  Toeschouwer

  Julia, Sorry hoor, geld uitlenen aan milieubarbaren is hetzelfde als de doodsteek voor de hele melkveehouderij, dit schaat het imago voor iedereen en de bevolking van Amerika gaat zich tegen de melkveehouderij keren. Dan kan niemand nog een milieuvergunning krijgen. En zeker geen geld uitlenen aan Vrebahoff die hebben hun geld verdiend met handel, deze blijken nog de ergste milieuvervuilers te zijn, die denken alleen in money en hebben geen gevoel voor koeien en boeren volgens de regels. De resultaten van de bedrijven in Hudson zijn altijd super volgens WvB. Maar volgens goede bronnen zijn die bedrijven altijd al verlieslatend geweest en dan is zoals overal mestafvoer het eerste waar op bezuinigd wordt. En dit verlies moet betaald worden door het emigratiekantoor van Vrebahoff, door middel van een piramidespel en de klanten als moderne slaven uit te melken. Dus dat kantoor ook maar meteen sluiten samen met de stallen. Kort samengevat verwijderen van die rotte appels, dan is hier geen mestprobleem meer zoals ook Boerin USA schrijft.

 • no-profile-image

  Piet

  Ik kan niet zo heel goed rekenen maar Hopewell(www.farmanddairy) dairy had een totale schuld van 21 mio dollar met een bedrijf voor 2100 koeien dat is dus een schuld van 10000 dollar per koe. Het net geveilde bedrijf bracht 1,4 mio op met 700 koeien dus 2000 dolar per koe. 2100*2000+veestapel + wat machines,
  wat zal het zijn 6,5 mio dollar? laat het eentje meer of minder zijn als dit de normale financiering is voor een VHoff bedrijf dan schieten de banken er flink bij in. Ik hoop maar dat alles goed gaat.

 • no-profile-image

  siem j

  Zo had ik het nog niet bekeken Jan, volgens mij heeft Albert nog wel goede connecties via het Cda bij die bank.
  Ik zal hem eens bellen of mailen...

 • no-profile-image

  Gekker

  Waarom doet WvB dit eigenlijk zo?
  Machtswellust, of scheelt er iets anders aan hem. Niemand wordt er beter van, hijzelf blijkbaar ook niet want al zijn lease bedrijven gaan kopje onder. En dan ook nog op het eigen voorbeeld bedrijf later zien hoe het niet moet met de mest afzet. Hoe kan zo'n iemand nog slapen 's nachts...

 • no-profile-image

  unaaitmesteedsofamerica

  Boerin USA, je hebt volkomen gelijk! Het is behoorlijk onbeschoft om je niet aan de regels te houden! Een ieder moet zich hier aan de regels houden, en het is zeer goed te doen. Als je het niet kunt heb je hier niets te zoeken. Mest afzet is geen enkel probleem, als je de akkerbouwer gewoon eerlijk en goed behandeld (hier betalen ze zelfs 100% van de pompkosten). Ben het helemaal met je eens! Het schaat de goed willende boeren.

 • no-profile-image

  boetje

  de vergunningen intrekken zal beter helpen,anders heeft hij weer zoveel smoesjes dat hij weer er onder uit te komt..

 • no-profile-image

  Piet de droomerd

  Sorry Boerin, u hebt mijn vraag al beantwoord , k'heb niet goed opgelet groetje's, piet.

 • no-profile-image

  Han

  Piet ik heb een geval als Vreba Hof in Michagan van dichtbij gevolgd. De problemen zijn deels uitstellen investeringen in opslag en verwerking. Ander sinds de financieen (toen melk goede prijs deed) zijn gebruikt voor andere zaken. De akkerbouwers die voeder leveren gaan voor opbrengst en niet voor mest afzet op het land. Voor en in de winter is mest uitrijden verboden en in het voorjaar geen tijd. Ook voor transport mest is van iedere eigenaar van weg, sloot etc. die men passeerd een vergunning nodig en dat ieder jaar weer en men moet een calimiteiten rapport overleggen aan de overheid.
  De gebruiker van mest moet bemesten aan de hand van grondmonsters en mest monsters waarbij dat element bepalend is dat het minst mag worden toegedient.
  Er blijft eigenlijk maar 1 weg over mest bewerken tot strooisel of energie. Of dit rendabel is ik heb geen idee. maar ook dan blijft de vloeibare fractie over en die moet op het land.
  Wil je info van het parket in Michagan Google Vebre Hof of VDS , Fulton en alle veroordelingen en andere elende komt in beeld

 • no-profile-image

  boerin

  Toch moet je als boer ook zakelijk zijn bij voer aankoop, daar zit immers je winst. Samenwerken wil zeggen: zowel de melkveehouder als de akkerbouwer moeten kunnen verdienen aan de overgekomen prijs, alleen op die basis is samenwerking interessant.

 • no-profile-image

  boerin

  Ik vindt het jammer en triest dat men op basis van enkele bedrijven met wantoestanden, concludeert dat Noord Amerika een mest probleem heeft.
  Natuurlijk dienen we ons te houden aan de regels, wij als NLers zouden dit als geen ander moeten weten. Als je emigreert omdat je niet aan regels wilt voldoen, dan kun je beter thuis blijven.

 • no-profile-image

  punt

  misschien als van VB wel kinderen had gehad,dan had hij daar al zijn energie op kunnen richten, i.p.v. snode plannen bedenken ,die aan het ( on ) toelaatbare grenzen. waardoor veel boeren in de problemen zijn gekomen.

 • no-profile-image

  Julia

  boerenleenbank is geen Triodos bank, als ze geld willen lenen aan milieubarbaren moet dat gewoon kunnen.

Laad alle reacties (43)

Of registreer je om te kunnen reageren.