Home

Achtergrond 5 reacties

Sneeuwval hindert vervoer vee, melk en aardappelen

Het transport van vee, melk, aardappelen en suikerbieten liep vandaag door de hevige sneeuwval in het midden en het noorden van het land vertraging op.

Avebe zet morgen extra mensen in om de voorraad bij de fabrieken weer op peil te krijgen. Anders dreigen de fabrieken dit weekeinde stil te komen liggen. "Vooral de problemen op de A28 zorgen voor vertraging", zegt Gert Sikken van Suiker Unie. De A28 is één van de belangrijkste routes om de suikerfabriek in Vierverlaten van bieten te voorzien. "De andere fabrieken in het zuiden van het land hebben nergens last van", zegt Sikken.

Pluimveeslachterij De Vries in Haulerwijk meldt dat het bedrijf vanwege vertraging in de aanvoer wel langer door moest werken om alles weg te werken. Ook de Storteboom-groep in Leek meldt weinig problemen te hebben gehad. Door de vertraagde aanvoer heeft zowel de slachterij in Kornhorn als die in Putten korte tijd stilgelegen. Slachterij Hilckmann in Nijmegen kreeg de slachtkoeien afkomstig van de Leeuwarder veemarkt een uur later dan gepland binnen.

Volgens FrieslandCampina kwam het merendeel van de melk volgens plan binnen. In Friesland is echter bij een aantal bedrijven geen melk opgehaald. Daar waren sommige binnenwegen zo besneeuwd dat de RMO’s de boerderijen niet konden bereiken.

Sneeuwval hinderde ook een uiergezondheidscongres in het Groningse Oldehove. Van de 300 verwachte bezoekers kwamen er slechts 60, een beetje verlaat, opdagen. In de vollegrondsgroenteteelt, met name bij de prei, was al geanticipeerd op sneeuw en vorst. De telers hadden afgelopen weekeinde al gerooid en hun prei afgedekt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Geverink

  Bij ons wordt door de gemeente de weg open geploegd al moet je er soms een dag of wat op wachten. Dan pakken we toch even een trekker met voorlader en klaren we de klus zelf goed genoeg dat iedereen weer in en uit kan.

 • no-profile-image

  greetje

  ik neem mijn petje af voor de rmomensen, zonet is onze melk weer opgehaald ondanks slecht verzorgde wegen en een door ons zelf geschoven 700 meter eigen weg!

 • no-profile-image

  riet

  Afgelopen vrijdag teruggekomen van vakantie uit Duitsland, we konden daar RTL 4 journaal kijken en zagen met verbazing hoe Nederland zo ongeveer stil komt te liggen bij sneeuwval. In Duitsland hebben de gemeentes cont(r)acten met boeren/loonwerkers en bij sneeuwval gaat iedereen massaal aan het sneeuwruimen, binnen no time alles weer berijdbaar. Wij kwamen weer in Ned en alles was schoon. Behalve onze eigen weg (buiten het dorp), hoorden we van onze buren akkerbouwers dat er al sinds donderdag steeds naar de gem was gebeld, maar deden in de buitengebieden weinig tot niets. Zelf gebeld zaterdagmorgen, boze man van de gem gooide er zelfs de telefoonhoorn op... Maar uiteindelijk kwam er die dag wel tig keer de strooiauto met sneeuwschuif langs en werden ook de polderwegen geschoven. Men is echter niet gediend van advies over samenwerking in onze gemeente. Tja. En zelf a.d. slag? Krijg je te horen dat de loonwerkers/boeren de wegen vernielen.

 • no-profile-image

  Altijd

  Woon hier in drukke westen en geef groot compliment aan gemeente Muiden. Ze houden de wegen buiten de bebouwde kom hier keurig netjes bij. Hoop dat dat na de fusie met Naarden Bussum en Weesp nog het geval is....

 • no-profile-image

  boerin

  In Friesland betalen mensen, die aan binnenwegen wonen geen belasting, daarom wordt er door de gemeente geen sneeuwgeruimd.!!! Je krijgt daardoor gevaarlijke situatie omdat geen verschil meer ziet tussen weg en berm. Als een grote melkwagen daardoor in der berm/sloot raakt is dat volgens de gemeente eigen risico.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.