Home

Achtergrond

Sneeuw heeft noorden in zijn greep

De zware sneeuwval in het noorden van het land heeft vandaag flinke impact op het maatschappelijke leven in de noordelijke provincies.

De Hanzehogeschool heeft alle lessen en tentamens afgelast vanwege de hevige sneeuwval en de chaos op de weg. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft in totaal tussen de duizend en 1500 praktijkexamens afgelast vanwege het winterweer. De meeste afgelaste examens stonden in de noordelijke provincies gepland.

Het treinverkeer van en naar Groningen en Friesland kampt met flinke vertragingen. Door de zware sneeuwval moeten reizigers rekening houden met een extra reistijd van meer dan een uur. Het busverkeer in de drie noordelijke provincies ligt nog zeker tot in de loop van de middag plat. Of het busvervoer donderdag nog wordt hervat, wordt pas aan het begin van de middag besloten. De provincie Overijssel heeft vanwege het ijs een vaarverbod afgekondigd.

De vaccinatierondes tegen de Mexicaanse griep gaan donderdag gewoon door, heeft de GGD laten weten. De ijsbaan in Haaksbergen heeft aangekondigd dat vrijdag de eerste marathon op natuurijs kan worden gehouden. De schaatsbond KNSB heeft de wedstrijd goedgekeurd. Hiermee heeft Haaksbergen voor het derde achtereenvolgende jaar de primeur in de wacht gesleept.

Rijkswaterstaat prees donderdag de automobilisten, die donderdag hun weggedrag aanpasten aan het winterweer. De ochtendspits vestigde wel een record: met 671 kilometer had Nederland donderdag de langste file van 2009. Maar het aantal ongelukken dat plaatsvond, was minder dan in een reguliere spits.

De ANWB verwacht dat ook de avondspits weer een flinke drukte op de weg oplevert. In de Randstad ondervond het maatschappelijke leven na de drukke ochtendspits niet heel veel meer problemen als gevolg van het winterweer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.