Home

Achtergrond

Sector harder geraakt door financiële crisis

De Nederlandse land- en tuinbouw is relatief zwaar getroffen door de financiële crisis.

Dat komt vooral doordat de crisis samenvalt met gebrek aan buffers en structurele overproductie. Dat schrijft het economisch instituut LEI, onderdeel van Wageningen Universiteit, in een rapport. De Nederlandse economie ondergaat in 2009 een terugval van circa 5 procent. Aanvankelijk leek de land-en tuinbouw van alle sectoren de beste uitgangspositie te hebben. Maar bedrijven komen in acute problemen omdat ze vaak smalle marges hebben van 10 of 20 procent van de opbrengstprijs.

"Deels is de teruggang daadwerkelijk te verklaren door veranderd consumptiegedrag", aldus onderzoeker Jan Bolhuis. Mensen eten meer kip en varkensvlees en minder rundvlees. Boeren hebben ook last van minder makkelijk beschikbaar krediet en van een scherpe teruggang van exporten. "Maar er is een groot grijs gebied waarvan we niet zeker weten wat toe te schrijven is aan de financiële crisis en normale bewegingen. De melkprijzen waren in 2007 zo hoog dat de jaren erna de productie dramatisch steeg."

De tuinbouw wordt het hardst getroffen. Zo’n 75 procent van de bedrijven kan niet volledig aan de betalingsverplichtingen voldoen. "Hoewel de financiële crisis in deze kapitaalintensieve sector zeker een rol speelt, is hier voor een deel ook structurele overproductie aan het werk", aldus Bolhuis.

Of registreer je om te kunnen reageren.