Home

Achtergrond

'Sector betaalt 300 miljoen euro te veel aan waterschap'

Als er niet snel een aanpassing komt van het waterschapsbestel, betaalt de land- en tuinbouwsector 300 miljoen euro te veel aan waterschapslasten.

Dat stelt LTO Nederland in een notitie aan de Tweede Kamer.De Tweede Kamer gaat vandaag in debat met staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) over de effecten van de nieuwe Wet modernisering waterschapsbestel. Daarbij komen onder meert de vorig jaar gehouden waterschapsverkiezingen en de verdeling van de waterschapslasten aan de orde.

Volgens LTO betalen land- en tuinbouw structureel te veel heffing door de indeling van landbouwgronden en infrastructuur in één heffingscategorie. Staatssecretaris Huizinga wil de situatie pas opnieuw bekijken als de nieuwe Wet, die vorig jaar werd ingevoerd, vijf jaar functioneert. "Wachten tot de eerstvolgende evaluatie betekent dat land- en tuinbouw 300 miljoen euro gaan ophoesten voor het algemeen belang", stelt LTO.

Om snel te komen tot een eerlijker verdeling van de lasten, stelt LTO een verschuiving voor binnen de categorie ongebouwd. Dat kan via een aanpassing van het Waterschapsbesluit. De extra lasten die dat veroorzaakt voor de infrastructuur, kunnen via de wegenbelasting of de prijs van het treinkaartje worden doorberekend.De Algemene Waterschapspartij pleit in een brief aan de Tweede Kamer voor het behoud van de waterschapsverkiezingen in de nieuwe vorm. Volgens de partij is het te snel om na één editie het verkiezingsstelsel weer om te gooien.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.