Home

Achtergrond 1 reactie

Schrale troost

Het is een schrale troost voor alle geitenhouders die te maken hebben met ruimingen: ze krijgen niet de nasleep van de strafkortingen, waarmee een groot aantal collega’s te kampen heeft gehad na de uitbraken van mond- en klauwzeer en varkenspest.

Toen zijn langdurige juridische procedures nodig geweest om de opgelegde kortingen van tafel te krijgen, en niet in alle gevallen is dat gelukt. De strafkortingen hebben tot heftige debatten geleid in de Tweede Kamer, toen de parlementariërs in de gaten kregen dat de regels die ze zelf hadden laten passeren, toch niet zo eerlijk waren.

De inmiddels vernieuwde regelgeving heeft het instrument van de strafkorting uit de gereedschapskist van de minister gehaald – en dat is maar goed ook. Toch blijft er nog een pijnpuntje over: als tijdens de ruiming overtredingen worden geconstateerd, kan dat alsnog leiden tot boetes via de strafrechter of de bestuursrechter. Als dat gebeurt, werpt dat een smet op de afwikkeling van deze pijnlijke affaire.
Het zou minister Gerda Verburg sieren als ze ook zou toezeggen dat ze bij geconstateerde overtredingen met de hand over het hart zal strijken. Ze zou de overtredingen immers nooit hebben kunnen constateren als ze niet toevallig vanwege de Q-koorts de bedrijven was binnengekomen.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

 • no-profile-image

  sjaak drost

  Wel een beetje erg kortzichtig.
  Een beter advies zou kunnen zijn zorg te dragen voor een kloppende administratie.
  Juist ter preventie van dierziekten.
  Wel deel ik de mening dat de wijze waarop tijdens de MKZ gekort werd te bizar voor woorden was.
  Een menselijke benadering lijkt mij meer op z'n plaats duidelijk verschil maken tussen bewust frauduleus handelen en het maken van een menselijke fout zoals een ieder dit kan overkomen.
  Het ruimen van dieren ....... waarom eigenlijk ?
  Omdat wij menen voor God te kunnen spelen ?
  Laten we daar maar eens over nadenken deze kerst.
  Kan de minister garanderen dat deze ziekte op deze wijze wordt uitgeroeit ?
  Lijkt mij erg onwaarschijnlijk ....... dus volgend jaar weer ruimen ?
  Ik wil een ieder die te maken krijgt met de ruiming van dieren veel sterkte toewensen.

Of registreer je om te kunnen reageren.