Home

Achtergrond 11 reacties

Schokkende cijfers

Dat het een moeilijk jaar is voor de agrarische sector, wist iedereen al.

Toch laten de jongste cijfers van het LEI een schokkend beeld zien: een halvering van het gezinsinkomen. Dit historische dieptepunt laat zich vooral gelden in de glastuinbouw, uitgerekend de sector die veel heeft geïnvesteerd in duurzaamheid en mede daardoor een positief imago heeft bij de consument. Ook de rundveehouderij krijgt zware klappen als gevolg van de lage melkprijs.

Hoewel op sommige vlakken herstel zichtbaar is, zal het nog lang duren voordat getroffen ondernemingen hun zaakjes op orde hebben – als dat al lukt, want het LEI sluit faillissementen niet uit. Veel bedrijven zullen de komende jaren weinig ruimte hebben om te investeren, ook al vragen de strenge eisen op het gebied van milieu en dierenwelzijn daar wel om. Tel daar de altijd op de loer liggende planten- en dierziekten bij op, nu weer de Q-koorts. Dan ziet de toekomst er weinig florissant uit.

Sommige politieke partijen pleiten voor een radicale hervorming van de land- en tuinbouw als panacee voor alle problemen, andere juist voor het versterken van de huidige structuur. Een pasklare oplossing is er echter niet. Voor ondernemers zit er dan ook niets anders op dan te doen wat zij altijd al doen: het hoofd koel houden en hun boerenverstand gebruiken.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Realist

  Och de boer en tuinder zijn gewoon uitgemolken! De crisis is wel de grootste boosdoener!!! Maar helaas, de boer moet zijn product kwijt, iedereen pakt zijn deel, wat er overschiet is voor de boer!!!
  Dus niet veel of groot verlies geleden! De banken hebben er een zootje van gemaakt, maar ondanks dat gingen ze achterover liggen! Ze gaven de boeren de schuld, de kostprijs moet om laag! De heren hebben zich verlaagt naar een niveau, van ....... ! De boer en tuinder die voor zeer goed voedsel zorgen, moeten het maar zien te redden! De bank heeft ze nu in de steek gelaten!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Han

  @Gert. Laten we wel zijn de landbouw heeft zich laten verleiden mondiaal te gaan denken en de concurrentie aangegaan met collega's, die onder gunstigere omstandigheden werken dan wij. Uit deze gunstigere omstandigheden is 1 gepakt, schaal grootte, en die is ons voorgehouden als de oplossing. Van wat?? Van een omzet verhoging van de handel en toeleveranciers (kassen bouw, stallenbouw etc). Economische activiteiten dus betaalt door de landbouw maar nooit terug te verdienen bij de lage prijzen. Van de beloofde kostprijs daling is geen barst terecht gekomen. En nu verbaasd dat het inkomen in de sector dramatisch laag is!!!

 • no-profile-image

  Han

  Nog even over de ongelijke concurentie die volgens de voorstanders van de vrijhandel niet (mag)bestaa(n)t. Wat te denken van de Amerikaanse tuinbouw en melkveehouderij die in grote lijnen dijft op (il)legale gastarbeiders uit Mexico en zuidelijkere arme landen. Woonomstandigheden en betaling doorgaans niet comform Amerikaanse CAO 's. Wel oogluikend toegestaan. zonder deze arbeiders (slaven) waren deze productie takken al over de kop.
  Waar blijft nu dat "Gelijke speelveld??"

 • no-profile-image

  Han

  Herkauwer. Nederland staat deze praktijken niet toe. Dus vervolgt men de ondernemer. Uncle Sam doet dit niet want dan stort de land en tuinbouw in sommige staten in. Hier valt als netste jongetje van de klas niet tegen te vechten.

 • no-profile-image

  gert

  Boeren zijn hun marktmacht kwijtgeraakt door de NMA,grote inkooporganisaties de supers,grote afzetorganisaties,VION,Greenery,enz

 • no-profile-image

  Han

  Realist heeft de bank de boeren in de steek gelaten of de boeren op een heel domme manier voorgelicht over waar nog mogelijkheden lagen, omdat die takken op dat moment nog winst maakten. Doorgaans kon men deze productie takken allen maar uitbreiden of opstarten met grote investeringen (kassen complexen in de Wieringermeer) Draait de productie van dit mega project na veel grote stukken in AGD en Boerderij blijkt de productie de hele tak onderuit te halen en in de armen van de deurwaarder te drukken. Laten de wel zijn de normale glastuinders gaan over de klink deze mega bedrijven krijgen ongemerkt steun van de bank, die hier honderden miljoene Euro's in heeft gestopt.
  bij andere bedrijfstakken zal het niet zo gaan. Het mythe van groot is goed moet recht op blijven staan.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Gert, volgens mij hebben de boeren (m.u.v. tuinders en fruittelers) hun marktmacht altijd wéggegeven. En dat komt omdat men zich niet goed organiseerde in zakelijke handels- en verkoopunits, maar die slag aan overkoepelaars zoals LTO overliet. En dat is vragen om ellende. Want er is niet voor niks het gezegde "keep your mouth where the money is!" Daarom trekken zulke organisaties altijd de foute lieden aan. Jullie werken je krom voor een eerlijke maar droge korst brood en zij zitten op fluwweel krenten en rozijnen te kakken! En zij slurpen champagne en kanen franse kaas bij het vieren van de deals die ze met het establishment sluiten! Dus met de zuivel- en vleesindustrie, de supers en ook met de greenery, die godbeterd mede door Cees Veerman bedacht werd!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Ik vind de Nederlandse agrarische sector al jarenlang een Pan Hachee! Wat dat betreft zit jij gebeiteld Tuinder Teun. Als ik jou was dan ging ik ertoe over om op speciale zaaibedjes wortelen met uien en klapstuk te gaan verbouwen. Dan maakt het LEI er volgend jaar weer een PAN van.

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Hoe is dit toch allemaal nodig. Op wereldschaal staan we bekend als een uitstekende vooruitstrevende sector. Goede ondernemers, goede infrastructuur etc.......

 • no-profile-image

  herkauwer

  Zo is dat Han. Ook heel veel Nederlandse agri-ondernemers proberen vruchten te plukken van het open-arbeidsmarkt systeem van de EU. De meeste boeren en tuinders gaan daarbij netjes te werk, maar er komen ook gegereld pure misstanden en regelrechte uitbuitingen aan het licht. Lees het artikel 'aspergeteelster drie maanden langer vast' er maar eens op na. Dat is van dezelfde orde als waarmee Uncle Sam met Mexicaanse sloebers omgaat.

 • no-profile-image

  Beste Teun, helaas zeggen zulke cijfers geen fuck! Op wereldschaal meent men ook nog altijd dat dit land een beschaafde natie is. Gelukkig doen Verhagen, Rutte en Wilders hun stinkende best om dat absurde beeld zo snel mogelijk te normaliseren!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.