Home

Achtergrond 2 reacties

SP wil spoeddebat over Q-koorts

De SP vraagt morgen een spoeddebat aan over de aanpak van de Q-koorts.

Dat heeft fractiewoordvoerder Henk van Gerven gezegd. Van Gerven betwijfelt of voldoende is gedaan om de risico’s voor de volksgezondheid te minimaliseren. Met name vanuit de GGD in Brabant is er zware kritiek op de kabinetsaanpak te beluisteren.

Het is de vraag of het verzoek om een spoeddebat zin heeft: de Kamer heeft recent om zoveel spoeddebatten gevraagd, dat elk nieuw verzoek achteraan in het rijtje komt. Op 17 december staat al een debat van de LNV-commissie over Q-koorts gepland.

De SP’er wil dat een intern rapport van de GGD Brabant uit 2008 snel openbaar wordt. Het rapport handelt over de aanpak van de Q-koorts en de communicatie met het rijk daarover.

Daarnaast pleit Van Gerven voor extra maatregelen om de Q-koorts te beteugelen, zoals een algeheel vervoersverbod voor geiten en het zonodig ruimen van besmette bedrijven. Bedrijven die besmet zijn moeten openbaar worden.

Van Gerven heeft de indruk dat volksgezondheid het aflegt tegen de belangen van de landbouw. Hij wil daarom dat alleen minister Ab Klink (VWS) eindverantwoordelijk is voor de aanpak van de Q-koorts, en niet ook minister Gerda Verburg (LNV). "Het is nu Ab wikt en Gerda beschikt."

Verburg stelde dit weekeinde dat het belang van de volksgezondheid bij de aanpak van Q-koorts wel degelijk vooropstaat.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  R.M.Dubbeld

  Als waar is ,wat vermoed en wat uitgesproken wordt door enkele deskundigen,dan dienen zowel Verburg als Klink ,per onmiddelijk aan de kant gezet worden.Zij riskeren n.l. na komende winter als er een droge periode aankomt met een straffe wind,dat men het diagram van besmettingen niet meer binnen het scherm kan houden.Men mag zich afvragen of de beslissing bevoegde personen wel goed snik zijn ?Er zal binnenkort wel iemand opstaan , welke adviseert aan personen welke nu alsnog de Q-koorts krijgen om naar de rechter te stappen om verhaal te halen bij het ministerie ! En terecht ! Het is de onbenulligheid ten top !

  p.s. op het betreffende ministerie zitten ook enkele bedenkelijke personen!

 • no-profile-image

  domme albert

  Nooit gedacht dat ik als rechtse rakker ooit sympathie op zou kunnen brengen voor de SP. Maar als de regeringspartijen "met hun normen en waarden" van liegen en bedriegen hun standaard hebben gemaakt hebben gemaakt heb je weinig keus meer.
  Enig idee hoeveel "onschuldige" mini-campingbezoekers uit de Randstad door een fietstochtje door mooi Midden-Brabant deze enge ziekte onder de leden hebben? Nee natuurlijk niet, die mensen weten zelf nog niet eens wat ze mankeren!!

Of registreer je om te kunnen reageren.