Home

Achtergrond 6 reacties

SGP wil 1 miljoen euro voor terugwinning fosfaat

Voor projecten die fosfaat uit mest terugwinnen wil de SGP 1 miljoen euro uit de LNV-begroting vrijmaken.

Dat heeft Kamerlid Bas van der Vlies vanmiddag voorgesteld in het Kamerdebat over de landbouwbegroting.

Hij wil daarmee wat doen aan het dreigend fosfaattekort in de wereld, in samenhang met opwekking van energie uit mest, precisiebemesting en de verbetering van bodemvruchtbaarheid. Minister Verburg zal donderdag op het voorstel reageren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Jawel Leen, maar dan op dat land waar het voer voor vlees, melk,en eieren verbouwd is, en dat is niet de Nederlandse bodem. De meest duurzame oplossing voor het fosfaat tekort is het voer om zetten in vlees, melk en eieren, daar, waar dat voer verbouwd is. Maar als de SGP dat hardop gaat zeggen, dan wordt de Veluwe te klein.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Dit is mischien wel een goed voorstel! Dan gaan de mest kosten omlaag of zelf nog geld opbrengen. Zitten daar de natuurjongens op te wachten? Hebben ze alles gedaan om de boeren de nek om te draaien, komen ze nog met een oplossing! Goed Bas, echt na gedacht, klasse.

 • no-profile-image

  Leen

  Fosfaat uit mest terugwinnen? Gewoon op het land strooien lijkt mij. Heb ik geen miljoen voor nodig! Straks komen ze er nog achter dat mest goed is voor de bodem. Die politici van ons toch.

 • no-profile-image

  Han

  Hans ik ben het met je eens, maak het vlees waar het voer groeit en graag zo dicht mogelijk bij de consument. Iedere kilo varkens vlees bevat >2,5 kilo graan/soja. Dus we winnen duidelijk aan transport "vervuiling" door scheeps motoren. Ik weet wel enkele uitstekende lokties voor varkens en kippenvlees productie. Binnen 200 km netzo veel consumenten als in heel Nederland en toch een leeg landbouw gebied.

 • no-profile-image

  Zonnesteek??????

  Beetje stront zal voor jullie daar in Brasil geen kwaad kunnen.
  Veel verder als platbrandbemesting van de natuur zijn ze nog niet gekomen.
  Dus laten we dan toch maar soja invoeren.
  Hebben jullie toch nog wat exportvaluta.
  Alhoewel ik toch niet geloof dat dat bij die oorspronkelijke boertjes terecht komt en zeker niet in die sloppenwijken.
  Wat een land ,hier hebben de varkens het nog beter dan die mensen in die krottenwijken

 • no-profile-image

  Rik

  En we kunnen de fosfaat in het slachtafval ook simpel terugwinnen door het diermeel in varkens- en kippenvoer weer toe te staan. Nu wordt het verbrand en is het weg. Doodzonde.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.