Home

Achtergrond 8 reacties

Russen beperken quota VS pluimvee- en varkensvlees

Rusland heeft de importquota voor Amerikaans pluimveevlees en varkensvlees voor 2010 ingekrompen.

Dat meldt persbureau Reuters. Het quotum voor pluimveevlees bedraagt 600.000 ton. Het was 750.000 ton. Het quotum voor varkensvlees gaat van 100.000 ton in 2009 naar 57.500 ton volgend jaar.

De inkrimping van de pluimveevleesquota was wel zo’n beetje verwacht, aldus Jim Sumner voorzitter van de Amerikaanse exportorganisatie voor pluimveeproducten Poultry and Egg Export Council. "We zouden graag meer willen exporteren, maar we realiseren ons dat de Russen druk bezig zijn de binnenlandse productie op te voeren."

Op de achtergrond speelt voor de Amerikanen ook in Rusland het probleem van de chloorontsmetting van pluimveevlees. De Europese Unie accepteert deze methode niet. De Russen hebben in het verleden ook gedreigd om deze reden te stoppen met import van Amerikaans pluimveevlees. Een definitieve beslissing is echter uitgesteld. De Amerikanen hebben de Russen nu een rapport overhandigd dat moet aantonen dat het Amerikaanse vlees veilig is.

Vanuit de varkenssector wordt teleurgesteld gereageerd. De Amerikaanse varkenshouderij heeft een zwaar jaar achter de rug met een slechte prijsvorming als gevolg van de economische crisis en de perikelen rond de Mexicaanse griep. Deze ziekte wordt in de VS nog steeds gerelateerd aan de varkenshouderij en heeft een drukkend effect op de vraag naar varkensvlees.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  maar Rick, weet je wel dat NL of de EU zelf ook protectionistische maatregelen hanteren ???kijk maar op de link en zie wat vlees van buiten de EU aan importheffingen moet betalen voor dat het erin mag <>

 • no-profile-image

  john

  als alleen de supermarkt verdient in de kolom wordt het dan niet eens tijd dat de zlto een supermarkt keten overneemt... dan komt een deel van die marges toch nog bij de boer terecht :-D . en dan in de winkel gewoon inkoopprijs met 10 procent marge i.p.v. van 30 % nemen op vlees en ondertussen de potten calve pindakaas, ola ijsjes etc met 10 % verlies verkopen. Onze sector sponsort denk ik vrijwel alle reclames van merkvoedsel op tv!

 • no-profile-image

  Rick

  Nou Han, het zou er slecht uitzien voor de Nederlandse boer als andere landen ook dergelijke protectionistische maatregelen zouden treffen. Ned. heeft wekelijks 350.000 varkens, waarvan Ned. er zelf max. 100.000 opeet. Wat doen we dan met die andere 250.000 ??

 • no-profile-image

  Rick

  Dat er geen fatsoenlijk inkomen wordt verdiend in de primaire sector heeft alles te maken met het feit dat elke boer wil dat zijn buurman stopt, maar niemand doet het. Kortom, er blijft sprake van overproductie. In een open markt wordt overproductie afgestraft door slechte prijzen. Naar mijn mening zal dat zich in 2010 nog desastreuzer manifesteren. De markt regeert, supermarkten (zijn degene, die de echte macht hebben) kopen bij de goedkoopste. Dat heet "open markt" en daar zal iedereen zich aan moeten conformeren, hoe vervelend het ook is. Degenen die niet mee kunnen komen, vallen om. Keihard, maar zo is het. Ik verwacht dat dit dan ook zal gebeuren, niet alleen in de prmaire sector maar er zullen ook bedrijven in de industrie omvallen. De hele bedrijfskolom moet worden "gereshuffled", momenteel verliest iedereen (behalve de supermarkt) geld.

 • no-profile-image

  Hans

  Ik vind dat een prima opmerking John! Maar Super en Retail is een grote hond en industrie is ook een grote hond, en grote honden bijten elkaar niet, die vreten alleen maar boeren op

 • no-profile-image

  Han

  Zo bescherm je je eigen markt in de vrije wereld markt.
  Zouden wij eens moeten doen als we vol zitten met bv zuivel of vlees of graan.
  Als dit om wille van de handel niet mogelijk zijn, laat deze handel dan betalen aan de onder betaalde landbouw.

 • no-profile-image

  Han

  Rick zijn we gelukkig met de huidige varkens export, waar geen fatsoenlijk inkomen uitkomt voor de producent??
  Ons varkensvlees maakt de handelaar vet, nog niet eens de consument!!
  Ik geef de Russen gelik, Voeg waarde toe aan je product, GRAAN.
  Dat graan hebben wij nog niet eens zelf verbouwd in Nederland.

 • no-profile-image

  Han

  Wie blijft over? De rijkste producent houdt de race het langste vol. Is hij dan nog sterk genoeg om de strijd met nog sterkeren uit verweggistan aan te gaan? Ook de man met een mega bedrijf met mega krediet blijft over, hij dient als bewijs dat GROOT betekent OVERLEVEN. of eigenlijk moeten wij geloven dat MEGA goedkoper is. MEGA is To big to Fail.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.