Home

Achtergrond 40 reacties

Rusland wil Nederlands geitenvlees weren

Rusland overweegt de import van geitenvlees en geitenmelk uit Nederland te verbieden als gevolg van de uitbraak van Q-koorts.

Dat heeft een woordvoerder van de Russische toezichthouder voor vee en voedselveiligheid Rosselchoznadzor vandaag gezegd tegen het Russische persbureau Interfax.

"Alles hangt af van de informatie die we van onze Nederlandse collega's krijgen en van het risico'', aldus zegsman Aleksej Aleksejenko. Het Productschap Vee, Vlees en Eieren (PVE) zegt dat de export van geitenvlees naar Rusland klein is. "Het meeste geitenvlees gaat naar Spanje en de Nood-Afrikaanse landen. Als we al exporteren naar Rusland is dat minimaal'', aldus een woordvoerster.

Zij zegt dat er in het buitenland nog geen grenzen zijn dichtgegaan voor Nederlands geitenvlees. "Het speelt wel'', zegt ze. "We horen dat mensen wel aan het nadenken zijn over wat ze willen met geitenvlees, maar vooralsnog zijn er nog geen grenzen dichtgegaan.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ?

  Tukker,

  Misschien is het je nooit opgevallen, maar we leven in Europa.
  Dus zou beteken dus dat we alle banden met Europa moeten afbreken.
  Pak jij de handschoen weer even op.
  PS: je weet wat het werk was van Neeltje Kroes, houd daar even rekening mee in je antwoord.

 • no-profile-image

  ?

  Mijn russisch toetsenconfiguratie doet het blijkbaar niet

 • no-profile-image

  herkauwer

  Naz drovje! ("Hik")

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Tukker, tot nu toe is het steeds zo geweest dat ook in moeilijke tijden een oplossing is gevonden. Natuurlijk ging dat ten koste van het financiéle resultaat. Maar daar hadden/hebben de Geitenmelkers begrip voor!!!... Ik heb nooit gehoord dat zij de Supermarkten de schuld in de schoenen schoven!!!... Het moment dat geitenboeren gaan emigreren is reeds actueel. Als dan de veredeling en vermarkting ook door de melkproducent gedaan wordt is dat optimaal. Als ik eerlijk mag zijn Beste Tukker, denk ik dat de Geitenmelker het dichtst bij de realiteit van het marktmechanisme staat!!!... Bovendien moet je met Geiten diervriendelijk omgaan!!!!!..... Anders laten zij het afweten!!!... In de eerste plaats in de productie van de geitenmelk!!!... Daarom is het misschien beter andere veehouders op hun expansiedriften te wijzen!!!... En te Bekeren van hun dwaalwegen!!!... groetje's, piet.

 • no-profile-image

  Tukker

  Daarom is het misschien beter andere veehouders op hun expansiedriften te wijzen!!!... En te Bekeren van hun dwaalwegen!!!... daar is mijn vorige stukje ook voor bedoeld Piet.

 • no-profile-image

  Sybren

  Als de boeren idd wel zouden willen, dan de politiek moet dat dan ook, want het is de politiek die het beleid stelt (sinds de 2e wereldoorlog alles moest groter - Sicco Mansholt) en nu komt de meeste regelgeving uit Brussel en dan nog die globale handelsakkoorden etc. is het niet zo een twee drie te veranderen.

 • no-profile-image

  geitenhoudster

  beste mensen,
  Mag het allemaal een beetje fatsoenlijk blijven? Laten we ons niet verlagen tot het niveau van mensen die niet weten wat ze zeggen. Als het verstand er niet is kan wat kan je er dan van verwachten? Mensen die zich in de sector verdiept hebben weten dat het met dierwelzijn zo slecht niet is. Dat het beter kan, daar kun je over discussieeren.

 • no-profile-image

  boer

  Tukker is denk ik werkloos waar haal je anders de tijd vandaan om de hele dag op internet te zitten. Van niets doen kom je soms op vreemde gedachten laten we ons er maar niets van aantrekken.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Ja Sybren dat is waar!!! , met Sicco Mansholt is het begonnen in de zestiger jaren. Toen waren alle landen rondom nederland nog niet zelfvoorzienend. Nu zijn het concurenten van Nederland. " En als het Tij veranderd moet men de Bakens verzetten" !!!... denkt o.g.t.

 • no-profile-image

  ?

  Of mensen uit Rotterdam ooit geiten op een geitenboerderij hebben gezien?!
  Leven op stro, is toch een goed stukje welzijn lijkt me zo, beter dat de hond of een kat in een Rotterdamse flat of die vis in die viskom.

 • no-profile-image

  eerlijk

  zeg greet en gerrit lekker samen op de bank boertje pesten wat een hobby zeg en zeker ook nog maar net begonnen want dan had je wel geweten dat het welzijn van de geiten prima is dat had je toch kunnen zien toen je ooit op een geitenbedrijf was......oeps nog nooit geweest zeker alleen maar gehoord via via groene vrienden zeker....

 • no-profile-image

  gekke henkie

  komt allemaal door die opgeklopte verhalen in de media. de Q-koorts was er 20 jaar geleden ook al maar toen werden de mensen er niet op getest en als je niet test dan vind je ook niks.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste geitenhoudster, laat je niet opdraaien met de grijsgedraaide plaat over subsidie. Deze opmerking is meestal afkomstig van mensen die inhoudelijk geen verstand van zaken hebben, en proberen met deze dooddoener stemmingmakerij te kweken. Dat een onwetend stadsmens dit doet zij hem vergeven, maar dat zichzelf collega noemende agrarische ondernemers proberen hier voordeel uit te halen is kwalijk en verwerpelijk.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Tukker het komt allemaal goed !!!. Een beetje geduld nog, er vindt reeds een omdenken plaats in de agrarische sector. In het najaar van 2008 hebben (toen duidelijk werd dat de financiéle/economische crisis van ongekende omvang bleek te zijn) veel economen gezegd, als deze crisis/recessie voorbij is, zal alles anders zijn!!!!!..... Daarom en daardoor gaan wij ons heroriénteren!!!... Dat proces is nu begonnen en zal ook nog enkele jaren duren!!!... Beste Tukker nog even dimmen, af en toe fietsen en rustig blijven!!!... Niemand kan ijzer met handen breken!!!... "Geduld is één schone zaak". groetje's, piet.

 • no-profile-image

  geitenhoudster

  De subsidie die in de geitenhouderij wordt ontvangen is zeer minimaal! We zijn een sector die marktafhankelijk is en de geitenhouders willen dit zo ook graag houden. Maar je moet je ook realiseren dat het subsidie-beleid voornamelijk door Europa wordt bepaald, niet door de NL overheid.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Geitenhoudster ik begrijp u helemaal!!!... Het is waar dat de geitenhouderij vanaf het begin (1 van hen was ik) voor eigen rekening en verantwoording gestart is. In het jaar 1986 was dat, in 1991 moest ik wegens omstandigheden stoppen. Sindsdien heeft de groei zich voortgezet zonder hulp van de politiek. Later heeft de LTO enige hulp verleend. De Geitenhouderij is een diervriendelijke aangelegenheid waar nog veel stro gebruikt wordt!!!... Nu is door de Q koorts een groot probleem ontstaan, jammer!!! Helaas komen dan weer veel stemmen los die soms zijdelings denken er ook verstand van te hebben, jammer. Hopelijk wordt op een verstandige manier naar een oplossing gezocht!!!... Sterkte toegewenst verstandige Geitenhoudster !!! groetje's, piet

 • no-profile-image

  pjotr

  Geitski Hollandski? NJET!

 • no-profile-image

  Tukker

  Prachtig Han, dat zijn de goede kansen die de echte vrije ondernemers nodig zijn. Ik ben best bereid om agrarische ondernemers te ondersteunen met een eenmalige emigratie subsidie. De dier, melk of mest quota's die ze hier in NL hebben, mogen dan niet weer door anderen opnieuw overgenomen worden. D'r uit en d'r niet weer in. En dat Turken goede ondernemers zijn wist ik ook. Maar ik heb een sterk onderbuik gevoel dat veel van de drammers, die alleen maar bléren kunnen, dat de burger zich niet met hun dieronvriendelijk zaken bemoeien moet, de ondernemersmentaliteit en het lef missen om daar te gaan produceren vanwaar ze vanuit NL naar toe exporteerden. Zij blijven liever in NL de dieren "opfrotten" en klagen dat het zo moeilijk is.

 • no-profile-image

  Han

  Piet en Sybren heeft Sicco M. de landbouw in de landen rond Nederland verbeterd. iIk denk dat die landen het zelf gedaan hebben. S.M. heeft hooguit stimulerende financiele hulp geboden, maar dat gold ook voor Nederland. Helaas waren de Nederlanders niet bereid om het eigen deel van de steun aan de boeren bij te leggen. Dus geen hulp fondsen voor de NL boer wel voor de Franse en Duitse boer. Als zij meer van Brussel hebben geprofiteerd dan Nederland klopt dat voor 100 %. Het was wel onze eigen schuld, Net als het ook onze eigen schuld zal zijn als we vlees markten verliezen na dit zoveelste debacle met intensive dierhouderij. We kunnen er gif op innemen dat er landen zullen zijn die hun eigen productie gaan ondersteunen door import stop v.w. dierziektes, al dan niet bewezen. Bewijzen dat het niet aanwezig is kost ons tijd en geld en geeft hen de tijd hun boeren te activeren.
  Tukker ik heb geen enkele ilussie dat er morgen ook maar 1 klager op de stoep staat om zich te melden als potentiele kandidaat voor een productie lokatie bij Moskou. Alhoewel ik wel mogelijkheden zie voor (jonge) ondernemers, die groot kunnen denken.

 • no-profile-image

  Tukker

  Na het journaal van vandaag gezien te hebben, moeten we de conclusie trekken dat dit onderwerp zeer gevoelig ligt, zowel bij boer als bij burger. We hebben elkaar van beide kanten uit goed de oren gewassen, waar niks mis mee is, in een discussie moet een beetje vuur zijn. Hoe je het ook bekijkt, voor boer en burger is het beter dat er minder dieren komen. daar zijn we het toch wel over eens. Zouden we kunnen denken aan het stimuleren van emigratie? In het bedrijfsleven heb je, als er gereorganiseerd wordt, ook vaak vrijwillig ontslag optie met vertrekpremie. Turken en Marokkanen kregen vroeger ook premie om te vertrekken. Zijn er boeren, die het hier wel zo zat zijn dat ze wel weg willen? garantiefondsen borgstelling buitenland? afrekenen met de belasting uitsmeren over meerdere jaren? hoeveel gaan er stoppen, geen opvolger? kan dat geïnventariseerd worden ? Ik ben het met Piet eens, het Tij veranderd en de bakens worden verzet. En het meest gebruikte woord is "duurzaam" en aan dat woordje worden de business plannen getoetst door de bank

 • no-profile-image

  Tukker

  Greet en Gerrit zijn wel de eindconsumenten van julie geitenmelk/vlees. en die hebben na varkenspest, mkz, vogelgriep en nu weer Qkoorts de buik helemaal vol van dat gelul van de NL boer. De NL boer heeft zijn krediet helemaal verspeelt en dan verwacht de NL boer ook nog dat de belastingbetaler hem blijft subsidiëren

 • no-profile-image

  Tukker

  Geitenhoudster, Piet Slingerland, zou het een idee zijn om af te spreken dat bedrijven niet groter mogen zijn dan 1200 geiten per bedrijf en dat de geitenhouder alle melk zelf verwerkt, zonder dat er weer een één of andere industrie tussen zit, die er ook wat aan moet verdienen? Dus de geiten houder moet zelf zijn product verwerken en vermarkten, eigen merk en noem maar op. En dan niet meer produceren dan wat we zelf in Nederland nodig zijn, ook een beetje gelijkmatig verdeeld over het land. De hoeveelheid die je wilt exporteren ook verplicht importeren.
  Alle drammers die zoveel kritiek op mij en mijn subsidie ideeën hebben, laat maar is zien wat jullie ideeën zijn. Ik heb de handschoen geworpen, wie raapt hem op?

 • no-profile-image

  .

  Mag exporteren van dronken herkauwers wel? Zou best een goede oplossing zijn, daar weten ze goed hoe ze met zulke kameraden moeten omgaan.

 • no-profile-image

  koetje

  Hebben ze in Rusland geen geiten dan?

 • no-profile-image

  Han

  Beste Piet ik ben het met je eens dat emigreren een optie is voor de jonge boer die ondernemer wil zijn. Wil hij slaaf van zijn bedrijf zijn, blijf dan in Nederland. De meeste emigranten hebben het voordeel van veel cash als ze in Nederland verkopen en overal ter wereld voor dit geld meer ruimte en kansen kunnen kopen. Waar Tukker zich zorgen maakt over afrekenen met de fiscus,hiervoor zijn oplossingen als men tijdig zijn plan trekt en tijdig actie onderneemt. Wacht niet met zoeken van de fiscale oplossing als je het bedrijf te koop zet. Eerst denken, dan doen geldt zeker in dit geval. De grote vraag is waar moet je heen, waar zijn de meeste kansen. voor mij is de productie niet heilig, ik zie meer in afzet om de hoek en dan maar iets minder kilo's. Lange transport afstand maakt, dat je de eerste bent die afvalt of extra moet inleveren. Weg transport zou wel eens snel duuder kunnen worden na Kopenhagen en die post komt op het bord van de boer.

 • no-profile-image

  sinterklaas

  die rotterdammers schreeuwen wel
  maar er komt nooit wat goeds uit !!!!!!

 • no-profile-image

  Tukker

  Sybren, Geitenhoudster, Happy en melkveehouder, Als iemand meebetaald om iets in stand te houden, heeft ie het volste recht om aan te schuiven en mee te praten/discussiëren/besluiten. Als je daar niet over kunt, moet je hem niet mee laten betalen, dan ben je eigen baas en kun je het doen zoals de markt het verlangt. Zolang jullie subsidie en marktbescherming blijven ontvangen zal de belastingbetaler altijd kritisch blijven meekijken, en dat is zijn goed recht. De vraag is waarom wij de export moeten subsidiëren? twee derde van de geitenmelk gaat de grens over, hebben wij NL belastingbetalers niets aan, alleen maar trammelant. Schaf de subsidie dan af, dan kun je het doen zoals je het zelf wilt

 • no-profile-image

  Han

  Als ik het goed lees, gaat dit stuk over import stop Geitenvlees en Geitenmelk producten door Rusland. Wat Moskou doet met deze actie is wat ze bij iedere uitbraak van dier of plantenziekte doen, Hun eigen product beschermen via import stop. Het lijkt me belangrijker hier acht op te slaan, dan een beetje schoppen tegen de politiek en elkaar. Vinden we geen antwoord op dit soort acties, is het hele Handelsverdrag van de WTO een wassn neus en is alleen het beste jongetje van de klas de pineut. Nederland!!!

 • no-profile-image

  Tukker

  Geachte redactie, volgens mij heb u mijn reactie direct voorafgaand aan 14 dec 2009 21:02 er uit geknipt. Doet u aan censuur?

 • no-profile-image

  greet en gerrit

  Het is te hopen dat de mensen inderdaad nadenken en het vlees van geiten niet meer willen. Ook is het te hopen dat andere landen volgen en ook geen geiten en vlees en melk van geiten willen importeren. De sector moet gedwongen worden om diervriendelijk te worden en het welzijn van dieren boven de euro te verkiezen. Nederland als schandelijk voorbeeld voor de rest van wereld. We verdienen niet beter met een minister en LTO met boter op hun hoofd. De minister moet gedwongen worden om af te treden en de voorzitters van het LTO (alle afdelingen) ook. Ze hadden veel eerder moeten ingrijpen en massaal dierenleed moeten voorkomen.

 • no-profile-image

  GJ

  Is die Herkauwer alweer onder invloed!

 • no-profile-image

  ?

  ??????? ? ??????????? ???????
  Zo moeilijk is Russisch nu ook weer niet.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Han, wij weten dat Sicco Mansholt in eerste instantie de Nederlandse Land en Tuinbouw aangespoord heeft méér te produceren!!!... Export was toen geen probleem en het bracht nog geld op ook!!!... Later heeft Sicco vanuit Brussel zijn evangelie verkondigt, voor de EU. Dat is waar Han daar heb je volkomen gelijk in!. In de tachtiger jaren heeft minister Braks de agrarische sector gemaant niet tot in het oeverloze te produceren!!!... Sinds 1984 de superheffing en in 1997/98 afslanking van de varkenshouderij. Terecht hebt u opgemerkt dat de duitse en franse politici hun boeren actiever ondersteund hebben!!!...Duitsland en Frankrijk zijn al enkele jaren netto exporteur!!!... Alleen al daarom wordt het tijd dat er in de nederlandse sector één omdenken en heroriéntering plaatsvind!!!... Emigreren is een optie voor de jonge ondernemer en de ouderen kunnen het wat rustiger aan doen. Bij voorbeeld.(?) Bovendien heeft meneer Sicco Mansholt aan het eind van zijn leven gezegd; dat hij er spijt van had, agrarisch nederland te intensief heeft aangemoedigd. groetje's, piet.

 • no-profile-image

  Han

  Tukker ik kan met je mee gaan. De boeren weten wat ze willen,. maar weten niet hoe dat doel te halen. Het doel dat enkelen halen is groot groeien en je dood werken. waarvoor je je doodwerkt is onbekend. De boeren kunnen niet zeggen welke waarde ze toevoegn aan het import voer en bouwmaterialen en ik twijfel of de overheid kan aangeven hoeveel de bioindustrie aan de nationale economie toevoegd.
  Iedere bio industrieel die varkens of kippen wil maken en dan veel heel veel voor een vraag markt wil ik graag helpen aan een stuk grond en gebouwen de afzet markt contacten kunnen ook geregeld worden. Hij zal wel 2500 km van huis moeten, maar dan heeft hij ook een afzet markt van 16 miljoen mensen bij de voordeur. In dat land mag groot en nog groter zijn ze gewend. Gaan de Nederlanders niet dan nemen de Denen en Ieren deze markt over. zelfs de Turken zijn daar goed bezig, zij weten wat boeren en geld maken is

 • no-profile-image

  Sybren

  Die Tukker heeft toch wel last van het subsidiesyndroom. Dat is het enige waar hij maar over kan zemelen.
  Okee, we weten het nu wel een keer. Houdt nu toch eens een keer op.

 • no-profile-image

  happy

  Als alle consumeneten nu eens een eerlijk prijs betaalt is er niets aan de hand. Maar al die lui willen voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Laat die stadsen maar eens aangeven hoe alles betaalt dient te worden dan....hypocrieten zijn het allemaal boter op hun eigen betonnenkop. Oja Greet en Gerrit hebben jullie al jullie iegen problemen opgelost daar in die vieze gore rot stad met alle miliuevervuiling van pernis (velemalen erger dan die paar boeren) en autos. Hoe gaat het eigenlijk met alle maatschappijelijke problemen daarzo, alle geweldsdelicten, criminaliteit, drugs, hoeren, discriminatie, moord, eenzaamheid en die voedselbanken, hebben die nog behoefte aan producten van de boer ???

 • no-profile-image

  Tukker

  Klopt helemaal?,? maar als de subsidie al komt van na de oorlog, wordt het dan niet eens tijd om het af te schaffen? beter ten halve gekeerd dan en hele gedwaald. Tja als je het nu na 50 jaar nog niet kunt volhouden zonder subsidie!! Erriigg hoor!

 • no-profile-image

  ?

  Tukker wil dat niet begrijpen.
  Waarom maak jij dan ook niet druk voor al de mensen die thuis zitten en hun hand ophouden? Die zouden rustig in bejaardenhuizen kunnen helpen,gemeente schoonhouden in princiepe vangen die dan loon.
  Maar aangezien je toch met niks anders komt, kan je afspeelplaat weer ergens anders afspelen.

 • no-profile-image

  willem

  Greet en gerrit, jullie moeten niet over dingen praten waar je geen verstand van hebt.

 • no-profile-image

  ?

  Die subsidie komt van de tijd naar de oorlog, waarom was die ook alweer, vraag jou ouders maar eens waarom,waarom.
  En dan nog een ding, wie betaalde het generaal pardon? Wie betaald, de hulp aan de bank, wie betaald ga maar eens door er zijn zoveel meer dingen, maar als je hier zo warm van wordt, blijf vooral.

Laad alle reacties (36)

Of registreer je om te kunnen reageren.