Home

Achtergrond 26 reacties

Ruimingen drachtige geiten vanwege Q-koorts

Op met Q-koorts besmette bedrijven, waar is gevaccineerd, worden alle besmette, drachtige dieren geruimd. Op de niet-gevaccineerde, besmette bedrijven worden álle drachtige dieren geruimd, besmet of niet.

Om te bepalen of dieren op gevaccineerde bedrijven toch zijn besmet worden ze snel getest. Dat hebben de ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (VWS) gisteren bekendgemaakt. Ze volgen daarmee in grote lijnen het advies op van het RIVM. De beide bewindslieden hopen zo de risico’s voor de volksgezondheid tot een minimum te beperken.

Onderzocht wordt nog of het ruimen van niet drachtige, besmette dieren bijdraagt aan de beperking van het aantal zieken én aan het zo snel mogelijk ziektevrij zijn van melkgeiten- en melkschapenhouderijen. Niet drachtige, niet besmette dieren worden zo snel mogelijk gevaccineerd, als dat nog niet is gebeurd. Alle betreffende veehouders zouden gisterenavond nog telefonisch op de hoogte worden gesteld.

Over veel details van de ruiming bestaat nog onduidelijkheid. Dat geldt onder meer voor een eventuele vergoeding voor de veehouders. Dat wordt in het kabinet besproken. Ook heeft al overleg plaatsgevonden met Brussel. Wanneer met ruimen wordt begonnen is onbekend. ”Het moet zorgvuldig gebeuren”, zei Verburg. Klink en Verburg zouden gisterenavond naar Den Bosch gaan om de gekozen aanpak toe te lichten. De Kamer debatteert vandaag over de aanpak.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Renée

  Het altijd maar opeisen van financiële compensaties. Ruimen, geld vangen en weer opnieuw beginnen. Is er in dat traject één moment dat er aan de dieren zelf wordt gedacht? De beelden van de MKZ en de varkenspest zouden toch nog op het netvlies van velen moeten staan?

 • no-profile-image

  dier

  Ja, Boerinnetje, elke sector komt aan de beurt, Geeft niet hoor, als er maar weer een financiele tegemoetkoming aan vastzit. Hier wordt de burger toch niet goed van. ZE gaan boeren als barbaren zien, die dit allemaal maar slikken voor geld. Ruimen van gezond vee is slecht. Er zijn genoeg maatregelen om dit te voorkomen. En niemand praat over de dieren, dat is zo. Ja, ze werden toch al geslacht, dus wat maakt het uit.

 • no-profile-image

  Renée

  Economie, geld, nog meer geld. Alles ten koste van nog meer geld, nog meer rijkdom. Allemaal korte termijn belangen-en oplossingen.

 • no-profile-image

  Hans

  LTO en christelijke partijen willen intensivering ... van in de praktijk dierenleed en marteling voor geld. Door al dat dierenleed dat deze christelijke en behoudende groepen invoeren krijg ik flink de pest aan het platteland en ook de Kerk. Het idee dat de mens boven het dier staat ipv dat we met elkaar een keten vormen, is debet aan alle ellende. We moeten niet alleen ruimen, maar ook de waandenkbeelden verwijderen uit boeken zodat we daar snel van verlost zijn. We zijn bedoeld als rentmeester en niet als wrede overheersers en uitbuiters. Weer zijn er vele dieren verbrand in dat duistere oord in het Zuiden van het Land waar dierenleed hun handelsmerk is (o.a. honden fokken voor dierproeven). De brandweer zal wel een oogje hebben dichtgedaan bij controles van dat bedrijf. Ons kent ons en de gemeenteraad van Venray zal dat wel hebben gevraagd uit naam van vernieuwing, intensivering en kapitalisering van dierenleed.

 • no-profile-image

  hans

  Spotvogel ik heb eens op jouw alias gegoogled. Ik vind het niet juist om op de man te spelen, maar onderstaande is een commentaar op jouw boek en jouw persoon. En dit wil ik niemand onthouden

  Spotvogel is niet serieus te nemen, en dat weet hij zelf ook. Zijn hele werk is voorzien van een ironische en soms sceptische ondertoon, die de lezer slechts vermoeit. De 169 hoofdstukken (exclusief twee naschriften, een voorwoord en een leesadvies) rijgen zich aaneen met uitroeptekens en bijvoeglijk naamwoorden. Een schijnbaar eindeloze virale woordenbrij.

  Iedereen krijgt ervan langs, ook gewezen minister Cees Veerman, ooit opperbaas van de schrijver. Maar Jan Wolleswinkel, Wien van den Brink, Gert-Jan Oplaat en Jan-Peter Balkenende krijgen her en der ook een sneer mee. Als iedereen die genoemd wordt een exemplaar koopt, is de uitgever al een heel eind uit de kosten.

  Spotvogel steekt de draak met de bestuurders, het parlement, met de pluimveehouderij, met de wetenschap, en vooral met zichzelf. Het boek is niet serieus te nemen. En dat is waarschijnlijk ook de bedoeling. Na lezing kan het bij het oud papier, tussen de kranten.

 • no-profile-image

  Renée

  Dat is waar, de vraag naar de produkten uit deze vee-industrie begint bij ons consumenten. Net het RTL nieuws gezien. Economische schade voor de boer, compensatie voor het verlies aan inkomsten als gevolg van de komende ruimingen. Geen woord over de geiten en schapen zelf die de dupe zijn van dit menselijk handelen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Om moedeloos van te worden! Mensen, ik heb in 2006 en 2008 al de boeken "de Pestvogels van Veerman" en "Wachten op de Pandemie" gepubliceerd. Die twee boeken gaan over de gigagevaren die de intensieve veehouderij voor de Volksgezondheid inhoudt. En ik krijg keer op keer gelijk! Maar in een land vol met viraal of bacterieel besmette mekkerende geiten, blatende schapen, knorrende krulstaarten, loeiende runderen en kakelende kippen doe ik er maar even het zwijgen toe!

 • no-profile-image

  dier

  Wat een zwaktebod, dat ruimen, terwijl de veeartsen n.m.m. de mensen zijn die hier een beslissende stem moeten hebben. Enten is DE optie. Zo hebben Verburg en Klink zich ingedekt, door de meest extreme mogelijkheid te kiezen.

 • no-profile-image

  Renée

  Zover wil ik niet gaan, maar je zou van deze mensen wel meer wijsheid kunnen en mogen verwachten. Ze laten zich leiden door de korte termijn belangen, terwijl ze de ogen sluiten voor het werkelijke probleem. Teveel dieren op elkaar gepropt en dat allemaal in de naam van onze economie!

 • no-profile-image

  kani Baal

  Beste Hans, Jij vindt zeker de film van Al Gore, unconveniet truth . ook niets ?

 • no-profile-image

  Herman

  Het zijn juist de (orthodo) christelijke partijen die tegen abortus zijn ter bescherming van het ongeboren leven die het ruimen van een drachtig dier goedkeuren en er onverschillig tegenover staan. Wat zijn dat toch voor een mensen en wat is er in hun jeugd mis gegaan dat ze zich zo misdragen zonder oog voor iets anders dan geld? Waarom zijn het christelijke partijen die zich niet bekommeren om welzijn van zwangere vrouwen terwijl ze wél roepen dat het ongeboren kind beschermd moet worden en de moeder verder laten stikken. Stel dat een geitenhouder een slechte naam krijgt; dan maar liever mensen onkundig de dood insturen. Onbestaanbaar. We hebben nu allemaal gezien hoe de geiten worden gehouden (en andere dieren) tbv de intensivering en kapitalisering van het "product dier". Straks krijgen we de beelden van de ruimingen. Ik kon er vannacht niet van slapen en heb maar lopen ijsberen wat ik eraan kan doen. Wat een schande om Nederlander te zijn onder dit rampenkabinet. Ook de LTO treft zeer forse blaam. Er moet meer mogelijk zijn om het tij te keren dan alleen geen vlees meer eten en geen zuivelproducten. Het platteland boycotten als toeristisch gebied? Dit is zo hels fout allemaal. Kijk maar naar Venray en wat daar weer is gebeurd. Iedereen waarschuwde ervoor. De lokale politiek zag alleen dollartekens en nu zijn de dieren het slachtoffer. Ook een helse dood door nalatigheid en hiermee forse schuld. Waarom blijft dat ongestraft? Ze dienen gevangenisstraf te krijgen voor dit bewust mogelijk gemaakte leed.

 • no-profile-image

  boerin

  de partij voor de dieren kan wel de hele dieren sector een voor een willen uitbannen, volgens mij beseffen ze niet goed genoeg wat in onze economie allemaal samenhangt met deze dieren, we willen de economie toch draaiende houden! en daarbij de dieren worden beter gehouden, verzorgt dan de meeste mensen.

 • no-profile-image

  boer

  Wie koopt er alleen de goedkoopste pakken melk en vlees. Goedkoop is nog niet goedkoop genoeg. Er moet nog goedkoper vlees en melk komen. Jullie drijven de boeren tot grote veestapels om nog goedkoper te produceren. Begin bij jezelf burger en vergeet niet dat de boeren ook een band met hun vee hebben en tot in de puntjes verzorgd zijn.
  Burgers hebben hamsters , konijnen , vogeltjes in kooitjes dat is pas zielig. Burger begin bij uzelf !!!!

 • no-profile-image

  dier

  Niet alleen voor de LNV mensen. OOK voor de boeren en de consumenten. Hele spannende boeken.

 • no-profile-image

  Tukker

  Aan alle reacties is te lezen dat er wat gebeuren moet. <>
  pagina 15 " Er wordt maar liefst twee derde van de in Nederland geproduceerde melk (als melkproduct)
  in het buitenland afgezet." Iedere keer als er grote dierziekte uitbraken zijn gaat het altijd om producten die geëxporteerd worden. Varkens-pest, koeien, runderen-mkz, geiten-Qkoorts enz. Dat een land, zijn boeren beschermd en subsidieert ten behoeve van de nationale voedselvoorziening, prima, geen probleem mee. Maar als een land het grootste gedeelte van zijn landbouw productie exporteert (wat dus over/teveel is van de nationale voedselvoorziening) dan moeten we ons afvragen of de boeren die subsidie en marktbescherming nog wel nodig zijn. En als er iedere keer ziekte uitbraken zijn waarbij bijna altijd grootschalig dieren moeten worden afgemaakt, en niet geënt mogen worden, om juist die export maar in stand te houden, dan vraag ik mij af waarom we al die dieren zo nodig in dit kleine landje moeten houden. Er zijn vele andere landen in de wereld waar de productie kosten lager zijn en door goedkopere arbeid meer uren aan verzorging kunnen besteden dan hier in Nederland waar alles door computer gestuurde machines moet gebeuren. Ook heb je dan het voordeel dat de mest die die dieren dan produceren daar ook blijft en goed aangewend kan worden om hun gewassen mee te bemesten in plaats van kunstmest wiens productie nogal wat CO2 uitstoot. Als je de marktbescherming en subsidie, die uiteindelijk door de belastingbetaler wordt opgehoest, alleen nog uitbetaald aan boeren die niet exporteren, en zo gauw als een sector exporterend wordt gaat afbouwen, worden er een hoop beestjes minder in Nederland gehouden met alle voordelen van dien. En als jullie boeren willen drammen over het economische belang van de landbouwsector laat dat dan eens zien zonder subsidies. Ik snap niet dat Lekker Dier het nog niet op die boeg heeft gegooid.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • no-profile-image

  de loeks

  De tijd van het nutteloos doden van gezonde dieren is toch achterhaald!!!

  Gewoon alles enten nu!!!!

 • no-profile-image

  Han

  Na lezen van de reacties, krijg ik het gevoel dat meer dan de helft van de schrijvers zijn negatieve ideeen over de landbouw alleen maar versterkt ziet. Heel triest.
  Dit gaat de boeren weer heel veel tijd en moeite kosten om de aaibaarheid terug te krijgen en dat door de zo aaibare GEIT. Tevens zal het de antibio industrie partijen bij de verkiezingen winst opbrengen. Is dit wat ons als boeren vooruit helpt? Waarom niet bij het eerste geval van Q- koorts, de gevaren voor mens en dier waren bekend, ingegrepen. Vrijwillig wel te verstaan, waarom moet de landbouw altijd wachten tot de overheid gaat gebieden. De nu opgelopen image schade en economische schade is vele malen hoger dan wanneer we bij aanvang hadden ingegrepen, door besmette dieren te ruimen en de rest te enten. Was dit zo moeilijk voor LTO? Of lopen ze aan de hand van het ministerie?

 • no-profile-image

  gekke henkie

  het is beter om klink en verburg te ruimen ipv de geiten die kunnen beter geent worden.

 • no-profile-image

  Renée

  Spotvogel..ik vind dat jouw publicaties verplichte literatuur zou moeten zijn voor alle ambtenaren van LNV!

 • no-profile-image

  Renée

  Stem bij alle komende verkiezingen op de Partij voor de Dieren!

 • no-profile-image

  Joop

  Haha, boerin zelfs de grootste criminelen hebben zoveel meer ruimte in de gevangenis dan varkens en andere dieren. En laten we het dan nog maar niet hebben over allerlei gedwongen amputaties en de hele andere shit die dieren moeten ondergaan om jou portemonnee dik te houden.

 • no-profile-image

  boerinnetje

  Spotvogel wat ligt er smorgen op jouw bord? en smiddags? en savonds? weet je wie dat produceren, ja juist precies de boeren, of het nou brood of melk of vla of yoghurt is of gewoon je aardappeltjes vlees ja ook die neppert en groente.
  Je kan wel zo tekeer gaan we moeten alelmaal elven enw elk werk we ook doen er meot ook eten op de plank komen.
  En dat ruimen is zo slecht nog niet wij moesten de koeien inleveren die waren ook gezond, toen met de MKZ, elke sector komt eens aan de beurt.
  Wel zou ik graag zien dat ze dan weer op gang geholpen worden met een of andere finaciele bijdrage.

 • no-profile-image

  Boerin

  Tussen haakjes mevrouw Verburg: is het kwartje nu eindelijk al gevallen dat er een grens is aan efficiënte voedselproductie? Met zoveel dieren op een klein oppervlak was een uitbraak van een dierziekte een kwestie van tijd! En wie betalen nu weer de prijs? Mag het allemaal wat minder intensief? Wanneer gaat de politiek snappen dat voedselzekerheid, volksgezondheid, duurzaamheid en dierenwelzijn op de lange termijn ondenkbaar zijn zonder boerenwelzijn? Wanneer boeren geen fatsoenlijke prijs krijgen voor hun product? Wanneer ze overgeleverd blijven aan zogenaamde vrije markten die niet vrij zijn? Wanneer ze alsmaar weer tot intensivering gedwongen worden???? Wil de politiek eens besluiten wat ze nu echt belangrijk vindt? Want deze problemen, deze drama's, zijn geen toeval en zullen blijven terugkomen.

 • no-profile-image

  dier

  Als de droom van Tukker toch eens uit zou kunnen komen, geweldig zou het weer worden in Boeren Nederland. Het lijkt erop, dat de nederlandse burger schoon genoeg heeft van alle ellende die voortkomt uit de bioindustrie. Terug naar andere praktijken en je dan als land onderscheiden door kwaliteit van nederlandse bodem. Een ommekeer moet eraan komen. Zoals bv. grote retailers als Jumbo hebben al aangegeven een markt te zien in diervriendelijker produceren. Ergens moeten we beginnen.

 • no-profile-image

  Linda

  Ruimen voor Q koorts heeft geen effect, het organisme komt niet alleen bij geiten voor maar is ook te vinden bij wild, koeien schapen en zelfs katten. Dit is typisch Nederland; het advies van de de dierenartsen die verstand hebben van deze zoonose wordt genegeerd. Beschamend!!

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.