Home

Achtergrond 23 reacties

"Ruiming kan gunstig zijn voor geitenmelkprijs"

De markt voor geitenzuivel kan volgend jaar profiteren van de aangekondigde ruiming van met Q-koorts besmette bedrijven. Dit stellen zegslieden in de geitenmelksector.

De markt voor geitenmelk is in de loop van dit jaar steeds meer onder druk komen te staan door een stijgende melkproductie. Verwerkers staan voor de taak de jaarlijks aanzwellende stroom geitenmelk goed te vermarkten en dat valt niet altijd mee. De tweemaandelijkse prijsvergelijking van het Productschap Zuivel laat goed zien hoe de geitenmelkprijs in de loop van dit jaar is gedaald. Seizoensheffingen en -toeslagen hebben dit enigszins gemaskeerd.

Door de aangekondigde ruiming van besmette drachtige geiten, goed voor een kleine tien procent van de geitenmelkproductie in Nederland, wordt de druk op de markt verlicht. Volgens verwerkers kan dit wel eens een zegen zijn bij een overigens ongelukkige situatie voor de geitenhouders. Hiermee wordt toch zo’n 16 miljoen kilo melk van de markt worden gehaald. Dat zou in principe ruimte geven voor een hogere geitenmelkprijs.

Daarbij gelden wel een paar voorbehouden. Zo moet de consumptie van geitenzuivel niet gaan lijden onder de negatieve publiciteit over Q-koorts. Bij de huidige verwerkingsmethoden van geitenmelk is het risico van besmetting via de melk zo goed als nihil. Bovendien is er tot nog toe geen negatief effect in de markt te merken geweest. Het tweede voorbehoud is dat de export van geitenmelk naar België en Frankrijk ook niet gehinderd worden.

Jaarlijks gaat zo’n 40 procent van de Nederlandse geitenmelk in onbewerkte of bewerkte vorm richting Frankrijk. In dat land wordt de eigen productie echter ook uitgebreid. Nog niet duidelijk is welke geitenmelkverwerkers het meest getroffen worden door de ruiming van besmette geiten. In Brabant, het ergst getroffen gebied, zijn vier of vijf verwerkers actief, waaronder Amalthea, de Bettinehoeve, CBM en het Belgische Capra.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  De een zijn dood is de ander zijn .......

 • no-profile-image

  Cathy Zijlstra

  Foei,foei,foei!!!

  Als dit niet duidelijk maakt van wat voor een soort mensen de dieren afhankelijk zijn!?

 • no-profile-image

  kani Baal

  Gelukkig zijn er nog meer mensen die deze lijkenpikkerij niet waarderen. De gezonde drachtige dieren zijn nog niet afgemaakt of een of andere idioot meent al zo een bericht te moeten posten. Misschien moeten we niet beesten gaan ruimen maar bepaalde mensen....

 • no-profile-image

  jocobreebaart@hotmail.com

  wat een belachelijk bericht dit.
  de geiten zijn nog geen eens geruimd of de aasgieren beginnen al lijken te pikken.
  zullen we ook dan maar (preventief) een paar duizend melkkoeien ruimen??
  Misschien vangen we dan volgend jaar ook weer boven de 40 cent per liter..........
  heb het te doen met de getroffen geiten houderijen.Deze regering faalt keer op keer..........

 • no-profile-image

  joost

  Er moet maar zo snel mogelijk een verbod komen op het exporteren van vlees en zuivel, dan zijn we in ieder geval al van heel wat stront verlost, letterlijk en figuurlijk.

 • no-profile-image

  boerin

  Deze uitspraken komen van de verwerkende industrie, niet de boeren. De boeren zijn evengoed disgusted by deze uitspraken. Dat is ook waar het probleem zit: bij de verwerkende industrie, want zij denken nog steeds dat de wereld gevoed moet worden vanuit NL.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Alles met elkaar is het weer een droevige en paniekerige situatie!!!... Nederland op z'n smalst noemt men dat ook. Énerzijds de grondigheid die weer eens ten koste moet gaan van gezonde DIEREN, wat ik AFSCHUWELIJK vind!!!... Anderzijds het domme COMMENTAAR van mensen die geen verstand van geiten omstandigheden/zaken HEBBEN!!!... BAH !!!, wat een nare mensen lopen er rond in Nederland !!!... Voor de rest van mijn commentaar sluit ik mij aan bij ; Boerin USA en een vredelievende Kannibaal uit Karel-Marxstadt

 • no-profile-image

  Inge Peters

  Een dergelijk artikel is toch alleen maar te triest voor woorden.....

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van Gait

  Ik begrijp niet dat een beetje produktie daling in de geitenhouderij wel leidt tot hogere prijzen en dat de "geleerden' van
  LTO niet willen begrijpen dat, dat in de melkveehouderij ook werkt.

 • no-profile-image

  Rob Ossewaarde

  Ach en wee is het weer bij de geitenhouders en aanverwanten. Hebben ze het niet zelf over zich uit geroepen? Varkenshouders zijn na hun laatste ziektecrisis massaal overgestapt op geiten en zie wat er van komt. Dit soort ellende is alleen te voorkomen door de stoppen met de inmiddels al lang failliete intensieve vee-industrie. De Partij voor de Dieren heeft in 2007 al voor de Q-koorts epidemie gewaarschuwd en in oktober 2009 hebben ze nog een verzoek in gediend voor een fokverbod. Maar nee dat werd onnodig geacht door minister Verburg die alleen maar papt en nat houdt ipv. dat ze eens een keer doorpakt. De petitie van de PvdD tegen het massaal doden van geiten is al door meer dan 25000 mensen getekend dus dat geeft wel aan dat de verontwaardiging hierover groot is. En de geitensector? Die ziet wel een heel lugubere positieve kant aan de massale dodingen van de geiten want die voorspellen dat dit goed zal zijn voor de geitenmelkprijzen. Hoe kortzichtig kun je dan zijn?

 • no-profile-image

  Han

  Wie kan mij zeggen hoe risico vol slachten van besmette dieren is voor de slagers, de omgeving van het slachthuis en het vlees dat voor de consumptie is.
  Vermoedelijk zijn de Russen niet gek als ze de import van geitenvlees stoppen. Ik kan me zelfs voorstellen dat de import van ander vlees uit deze slachthuizen in de ban gaan. Misschien is dit wel het beste wat ons kan overkomen. Een opgedrongen inkrimping van de intensieve veehouderij is de enige manier om de Nederlanders boeren duidelijk te maken dat de internationale maatschappij een dergelijke dierhouderij niet meer geaccepteerd .

 • no-profile-image

  Jolanda

  Wat een walgelijk artikel. De dieren zijn nog niet eens gedood en men spreekt al over het voordeel er van, een hogere melkprijs. Ik vind dit echt te ziek voor woorden. Zo respectloos.

 • no-profile-image

  Han

  Als de aanname van de verwerkers klopt is dit mooi meegenomen voor de "Gelukkigen". WAAROM wenst deze nieuwe sector NIET aan zelf REGULERING te doen. Ze maakt dezelfde fout alle andere sectoren, produceren produceren tot de prijs in klapt en er bedrijven bezwijken en de rest zover verzwakt is dat er een kreupele sector over is die alleen nog kan blijven bestaan door netzo te ploeteren als de andere sectoren.

 • no-profile-image

  geite

  de dieren zijn nog niet afgemaakt of er wordt alweer, ja alweer, naar de economische aspecten gekeken. het is niet te geloven waar dit soort mensen mee bezig is. Ito's

 • no-profile-image

  dries

  Wat een enorme schande, dit maakt pas echt duidelijk hoe harteloos de veesector is. Dieren drachtrig maken louter om ze tot lacteren te brengen (de belangen van het jonge dier wegen niet mee, dat wordt direct bij de moeder weggehaald) en als de door en door verziekte sector ook nog het leven van mens en dier in gevaar brengt met Q-koorts, komen er vanuit de sector geluiden dat dat weleens goed kon uitpakken voor de melkprijzen. Godgeklaagd, deze door het CDA beschermde sector die leeft van het doden van levende wezens!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Wanneer is één Nederlandse Boer tevreden ??? Als het zijn Buurman slechter gaat ??? Of gaat het om een chronische besmetting; Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de grootste van dit land ???. Beste Geitenboeren ik wens jullie sterkte toe!!!... En denk er over na!!!... Minder kan wel eens meer zijn!!!... Nederland is geen eiland. Maar export afhankelijk!!!!!.....

 • no-profile-image

  Marcel

  Laten we alle geiten op 1 na ruimen.
  En dan kijken wat de invloed op de melkprijs is...

 • no-profile-image

  domme albert

  Dat zo'n auteur zich niet schaamt!!
  En dan die aanname's: ALS-ALS-ALS.

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  LAAT ONS NU DE KOOL EN GEIT GAAN SPAREN, EER HUN DAGEN ZIJN GETELD, EN DE ANTICHRIST BESTRIJDEN, IN EEN KRIJG ZONDER GEWELD! (Forum Romanum Imperii Domitiani Declamatore Decimus Iunius Iuvenalis, Anno Domini 2009)

 • no-profile-image

  henk

  Hier wordt ik echt niet vrolijk van

 • no-profile-image

  TFWC

  Dit is werkelijk misselijkmakend nieuws, Zijn de 2300 q-koorts patiënten en 11 doden al vergeten?
  Beter prijs door minder melk, gaat het nooit een lichtje branden dat door minder geiten te fokken ook misschien een beter prijs zou zijn????

 • no-profile-image

  kani Baal

  Al diegene die zo voor het ruimen van gezonde drachtige dieren moeten maar eens die dieren zelf doden. Niet van achter een bureautafel maar gewoon in de stal met een scherp mes. Maar nee het zal wel grootschalig met destructievrachtwagen gaan. Net zoals bij de varkensruimingen. Publiek op grote afstand hoeuden en vooral niets laten filmen.Heb gehoord dat slecht voor de volksgezondheid is.

 • no-profile-image

  B14

  Een grof schandaal, een hogere melkprijs ten koste van dieren.
  Alles mag, als het maar geld opbrengt.
  Je ziet en hoort nu geen christenen tegen abortus demonstreren.
  Wie stopt de wantoestanden in de intensieve veehouderij?
  Klaas van der Horst in ieder geval niet.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.