Home

Achtergrond 6 reacties

Ruiming duurt nog maanden

Op drie geitenbedrijven in Vinkel, Tilburg en Horssen zijn vanochtend de eerste geiten gedood vanwege de Q-koorts.

Tot de Kerst worden in totaal negen bedrijven geruimd, vertelde Chief Veterinary Officer, Christianne Bruschke, van het ministerie van Landbouw maandagochtend in Vinkel. Ze legde uit dat elke dag drie bedrijven worden getaxeerd en geruimd. Tijdens de Kerstdagen en de jaarwisseling ligt het werk stil.

Op basis van die methode zijn er in totaal twintig werkdagen nodig om drachtige geiten op alle zestig besmet verklaarde bedrijven te doden. Elk bedrijf ontvangt vanaf eind januari nog een tweede controle van de Voedsel en Waren Autoriteit om te kijken of er drachtige dieren zijn achtergebleven.

Het ministerie verwacht dat er tot aan het eind van de lammerperiode (in het voorjaar) nog incidenteel bedrijven besmet worden verklaard en moeten worden geruimd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Doedel

  Wat doet mij dit pijn...onze sector gaat naar de knoppen...

 • no-profile-image

  respect

  Patrick, zelf ben ik ook geen voorstander van giga grote bedrijven. Maar ben je echt weleens bij grote bedrijven wezen kijken hoe men daar werkt en met de dieren omgaat. Als je naar het buitenland gaat zijn de dieromstandigheden veel slechter dan hier. Maar het is een utopie te denken dat er alleen gegeten kan worden van granen en groente in deze wereld. En dat er geen vlees meer geproduceerd kan worden.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Respect Nu, tuurlijk grote bedrijven zullen ook voordelen hebben en dingen beter doen.
  Nederland hoeft niet voor de hele wereld te produceren, ook al zijn wij beter in productie of beter voor de dieren. Er is een sector en overheid die moet bezien hoe ver men kan gaan. De sector is cda, vion, rabobank, PVV, dus alle overliggende lagen etc etc, die de grote stromen over zien. Kijk elke boer verdwijnt nu en maakt plaats voor industriële bedrijven met managers die dieren als productie hebben. Nu met de geiten boeren is het ook pijnlijk. Kijk in feite neem ik een gewone houder niets kwalijk, als ik een boerenzoon was, en je zit in het systeem dan handel je naar mogelijkheden. Je vraagt vergunningen aan, krijgt ze, handelt in vee, zoekt naar mogelijkheden in je eigen gezichtsveld etc etc, vaak is dat re-actief, verwacht begeleiding en info van hogere lagen qua toekomst, gezondheidsrisico en hoe ver je kan gaan. Grote economische richtingen als sector belangen voor 5 jaar 10 jaar, landelijke omzet, vee dichtheid, positie op wereldmarkt, dat zijn de pro-actieve dingen die de belangen organisatie zou moeten doen en zeker politiek. Maar zij doen alles juist re-actief, of zijn napraters of muppets. Maar voor een boer is dat niet te overzien, hoeft ook niet. Maar daar bij die napraters en muppets moeten dingen wel nu keihard gespeeld worden. Bij Q koorts is ingezet op vaccinatie, alle virussen en bacteriën zijn tegenwoordig eerst speelveld van pharma bedrijven. Nu in Nederland is er te laat aan goede risico analyse gedaan, en daar moeten koppen bij rollen bij LNV of diensten GD etc. Verkeerde analyse dus nu, en bij media aandacht zag je het gelijk, overkill reactie, dus er zat iets flink fout bij LNV of bij RIVM. Dus als boer heb je niets aan dat je meer en meer moet produceren voor minder geld, dus die vee-industrie is niet jullie gewenste doel. Er zit geen voordeel aan, alleen als je denkt dat je de hele wereld wilt voeden en de wereld niet zonder Nederland kan. Maar waarom zou een boer dat willen denken? Je wilt toch gewoon een productie/houder systeem waar je wel geld mee kan verdienen, en vrije tijd hebt en dieren meer tot hun recht komen in welzijnseisen, die echt niet te veel gevraagd zijn.
  Die gedachten van dat de Nederlander de wereld wel moet gaan voeden moet er uit. Geen transporten naar china, geen langdurige veetransporten van levend vee. Dat zijn allemaal handelsbelangen van criminelen.
  Als tuinder of boer zou ik in het huidige klimaat, samenwerken als je technisch failliet bent, zorg dat je miljoenen uit je bedrijf haalt en breng het naar je prive vermogen. Laat je failiet verklaren en begin opnieuw of wat anders. Er moet keihard oorlog gevoerd worden met de criminelen van de Rabobank, VION en de melk industrie. Of we gaan nog meer snavels knippen, nog meer haantje in de hakselaar doen, elk jaar meer ziektes uit laten breken. Varkens hypnotizeren, zodat ze stil zijn op transport. Er is een grens namelijk en die zijn we al 5 stappen over.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Doedel, misschien dat JULLIE sector kan stoppen met ruimen en de besmette geiten kan exporteren naar China?
  Verburg heeft ook voor elkaar gekregen dat veel mensen daar die alergies zijn voor melk, nu melk drinken. Waarom NU niet met die lieve geitjes uit JULLIE verrotte sector?

 • no-profile-image

  respect

  Zeg Patrick kan die toon wat minder. Als je alles zo goed weet en alleen maar verwijten hebt ga dan heel snel uit Nederland weg. Misschien is jouw sector waarin je misschien werkt wel volgende keer met iets aan de beurt. Hopelijk treft dit je dan zo hard, dat je misschien eens over je zonde kan nadenken.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Respect nu, zeker heb ik wel ideeën voor de vee-industrie sector, die kan dan boeren uitbuiten om het uit te voeren.
  Misschien kan er een middel gevonden worden om van de huidige productie lijn van vleeskippen te gaan naar 4 weken ipv 6 weken, dat is veel effectiever en sneller,en levert misschien wel meer geld op.
  Misschien zou de CDA om de huidige recessie tegen te gaan een bedrijf van ruimploegen op kunnen gaan richten, gewoon om de werkgelegenheid te stimuleren, zodat het elk jaar effectief en snel kan worden ingezet. Respect voor die vee industrie sector heb ik geen seconde. Op tijd ingrijpen, en goede houders systemen en boeren die dat uitvoeren, daar heb ik wel respect voor.
  Misschien zouden we alle mensen en huizen in een gebied van een mega-vee-industrie-stal in een circel van 10 km maar preventief moeten gaan ruimen?
  Stukken beter voor de risico analyse, en ruim baan voor de vee industrie en productie industrie proces.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.