Home

Achtergrond

Ruim 140 miljoen voor opruimen spoorbarrieres

Verkeersminister Camiel Eurlings trekt nog eens ruim 140 miljoen euro subsidie uit om op 37 plekken in het land barrières door het spoor aan te pakken.

Gemeenten kunnen het geld bijvoorbeeld gebruiken voor de aanleg van een spoortunnel om woonwijken beter met elkaar te verbinden, of om ongebruikte emplacementen af te breken waar dan een woonwijk kan komen. Ook voetgangersbruggen en fietstunnels kunnen ermee worden gefinancierd.

Amsterdam, Barneveld en Zwijndrecht kunnen rekenen op in totaal 7,8 miljoen euro subsidie. Op het Stationseiland bij Amsterdam CS komt een fiets- en voetbrug om het langzame verkeer te scheiden van het autoverkeer. De kosten daarvan liggen op in totaal zes miljoen euro.

De afgelopen jaren heeft Verkeer en Waterstaat al ruim 240 miljoen euro subsidie uitgekeerd voor 61 soortgelijke projecten. Het ministerie betaalt maximaal 25 procent van de kosten, met een maximum van vijftien miljoen euro. De gemeente moet aantonen dat de overige 75 procent van de kosten is gedekt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.