Home

Achtergrond

Rugstreeppad neemt snel in aantal af

Het gaat niet goed met de rugstreeppad. Het aantal dieren is in de afgelopen tien jaar met 43 procent afgenomen.

Ook het aantal plaatsen waar het beestje voorkomt, neemt af. Dat meldde natuurorganisatie Ravon woensdag op natuurbericht.nl. De terugloop van het aantal padden is volgens Ravon vooral te wijten aan de achteruitgang van leefgebieden.

De rugstreeppad is een beschermde soort, die vooral in duingebieden voorkomt. Het beestje kiest echter ook graag domicilie op bouwrijp gemaakte grond. Daaraan ontleent de Bufo calamita de bijnaam bufo calamiteit, want het is meer dan eens voorgekomen dat grote bouw- en infrastructuurprojecten moesten worden stilgelegd omdat ze het leefgebied van de rugstreeppad dreigden te vernietigen.

De rugstreeppad verraadt zijn aanwezigheid door zijn luide roep. In de voortplantingsperiode is het brullen van een groepje paddenmannen tot wel 2 kilometer verderop te horen volgens Ravon.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.