Home

Achtergrond 1 reactie

Rouvoet bepleit nieuw vrijheidsbegrip Europa

Europa is toe aan een nieuw vrijheidsbegrip. Centraal zou de dienstbaarheid aan de naaste moeten staan en niet langer het nastreven van bevrediging van eigen behoeftes.

Dat stelt vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) woensdagochtend tijdens een bijeenkomst in Brussel met christelijke leiders en politici. "Het liberale idee van vrijheid als het maximaliseren van individuele rechten leidt tot grote culturele, economische en politieke problemen'', aldus Rouvoet.

Volgens hem worden individuele vrijheden nu overdreven opgeëist. Ongebreidelde consumptiedrift en winstbejag veroorzaakten de financiële en milieucrises, aldus Rouvoet. In Brussel bepleit hij een vrijheidsidee waarbij recht wordt gedaan aan waar zij voor bedoeld is.

"Vrijheid is meer dan de afwezigheid van dwang. Zij geeft ook een zinvol doel aan de samenleving. Een mens kan alleen van vrijheid genieten als hij zich niet alleen op zichzelf richt, maar gerechtigheid zoekt voor de mensen om hem heen. Dat is de blinde vlek van de hedendaagse vrijheidsopvatting'', zegt Rouvoet

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Leen

    Ik constateer dat mijn vrijheid de laatste jaren alleen maar is ingeperkt. Hoofdoorzaak is de EU met onderhand doorgeschoten milieubeleid vormgegeven door onze nationale dictatuur. Misschien ervaar je "vrijheid" als politicus anders.

Of registreer je om te kunnen reageren.