Home

Achtergrond

Rottende dieren bedreigen water Australië

Duizenden stoffelijke overschotten van dromedarissen bedreigen de drinkwatervoorziening van aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië.

Dat meldt de Australische publieke omroep ABC News. Door de extreme droogte sterven veel dieren op plaatsen waar ze normaal gesproken water kunnen vinden. Het gaat dan om drooggevallen rivieren, meren en waterputten in de 'outback'. Zodra het gaat regenen, en de bronnen gevuld raken met water, dan raakt dit besmet door het rottende dierenvlees. Met alle gezondheidsrisico's van dien voor mensen die de bronnen gebruiken als drinkwatervoorziening.

Australië telt naar schatting een miljoen wilde dromedarissen. De dieren werden vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw naar het continent gebracht, om daar te dienen als transportmiddel.

Met de komst van de auto en de trein werden de dieren overbodig. Veel eigenaren lieten de dromedarissen los in het wild, waar ze zich in rap tempo vermenigvuldigden. Inmiddels is sprake van een plaag. In het afgelegen dorpje Docker River gaan de autoriteiten in de komende weken circa drieduizend dromedarissen afmaken op een veld buiten de gemeenschap.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.