Home

Achtergrond

'Rijksdienst heeft zijn langste tijd gehad'

De rijksdienst heeft zijn langste tijd gehad. Het einde van de klassieke ministeries is in zicht en op termijn ook de vaste indeling in bestuurslagen als rijk, provincie en gemeente. Dat stelt professor Mark van Twist die als hoogleraar bestuurskunde op vrijdag 11 december zijn oratie uitspreekt aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Hij is als directeur verbonden aan adviesbureau Berenschot.

In de huidige organisatie is een minister gedwongen om op tijdelijke basis de leiding te nemen van een ambtelijk apparaat dat hem of haar vooral als een passant ziet, aldus Van Twist. Hij bepleit een andere aanpak. Hij opteert voor een organisatie waarin een bewindspersoon vanaf diens aantreden wordt ondersteund door een organisatie die zélf ook een tijdelijke basis kent en die meebeweegt met de maatschappelijke opgaven waarvoor het bestuur zich gesteld ziet.

Te denken valt aan programmaministeries op rijksniveau waarin op tijdelijke basis taken en verantwoordelijkheden bij een aparte minister zijn ondergebracht. Essentieel is dat de klassieke organisatiegrenzen binnen de overheidsorganisatie minder hard worden en dat de ambtelijke organisatie zelf langzaam 'vloeibaarder' wordt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.