Home

Achtergrond

"Rijk moet nieuwe scantechnologie betalen"

De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) heeft liever vandaag dan morgen dat alle passagiers op Schiphol gecontroleerd worden met moderne technologieën als de bodyscanner.

De overheid moet garant staan voor de financiering van deze veiligheidsapparatuur, vinden zij. "Veiligheid is een zaak van nationaal belang. De overheid moet hierin meer verantwoordelijkheid nemen'', zei voorzitter Evert van Zwol vandaag.

De VNV deed de oproep om betere veiligheidscontroles op de Nederlandse luchthavens samen met de Vakbond van Nederlands Cabinepersoneel (VNC). "De balans tussen veiligheid en privacy moet ten principale altijd in het voordeel van de veiligheid uitslaan'', vinden zij.

De mislukte aanslag die de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab afgelopen vrijdag pleegde, toont nogmaals het belang aan van een goede screening van inzittenden van vliegtuigen, vinden de bonden.

Op Schiphol zijn al bodyscanners in gebruik, zij het op zeer beperkte schaal. De Europese Commissie zette eind 2008 een plan om de apparaten standaard te gaan gebruiken in de koelkast. Zij wilde eerst nader onderzoek doen naar de voor- en nadelen van de apparaten die dwars door kleding kunnen kijken. Er waren onder meer vragen over de privacy en de mogelijke gezondheidsrisico's.

De vakbonden willen dat de overheid gaat onderzoeken welke nieuwe technieken de luchthavens veiliger kunnen maken. "We moeten vervolgens niet te veel over privacy kletsen, maar er gewoon voor kiezen'', vindt Van Zwol.

"Er bestaat al apparatuur die vloeistoffen in de handbagage kan checken.'' Van Zwol denkt dat het met deze moderne technologiën misschien wel mogelijk was geweest om de chemicaliën die de Nigeriaan in zijn injectiespuit had zitten te herkennen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.