Home

Achtergrond 1 reactie

'Resistente schimmels aanpakken'

Wetenschappers en producenten van bestrijdingsmiddelen voor de landbouw moeten snel werk maken van het terugdringen van resistente schimmels die schadelijk zijn voor de mens.

Dat stelden onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen vandaag. Het bewijs wordt steeds sterker dat schimmelbestrijdingsmiddelen in de landbouw resistentie van schimmels bij de mens veroorzaken, aldus de wetenschappers.

In 2000 troffen Nijmeegse microbiologen voor het eerst resistente schimmels aan bij patiënten met een ernstig verzwakte afweer. Bij die patienten kunnen resistente schimmels levensbedreigende longinfecties veroorzaken.

De wetenschappers bekeken het resistentiemechanisme in de schimmel aspergillus fumigatus, die bij patiënten in diverse ziekenhuizen voorkwam. In veel gevallen werd de resistentie veroorzaakt door een combinatie van twee genetische veranderingen in de schimmel.

Ook compost en pootaarde werden onderzocht en daarin bleek sprake van dezelfde verandering. Inademing van schimmels die door bestrijdingsmiddelen in de landbouw resistent zijn geworden, zou dan bij mensen de bron van besmetting kunnen zijn.

De resistente schimmels verspreiden zich snel in diverse Europese landen. Het terugdringen daarvan is vanuit medisch oogpunt van groot belang, stellen de onderzoekers.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Als bovenstaande veronderstelling klopt, zou dit misschien ook kunnen gelden voor ziekte uitbraken waar nu de intensive veehouderij de schuld van krijgt. Waarom zouden bacterieen zich niet via compost en daarmee vervaardigde bloemengrond kunnen verspreiden.? Dat de intensieve landbouw debet is aan resistentie vorming lijkt me niet uit de lucht gegrepen. De bestrijdingsmiddelen komen via drift op bermgras en wat te denken van residuen op vers fruit en groeten in de compostering terecht.

Of registreer je om te kunnen reageren.