Home

Achtergrond

Resistente bieten nog niet afdoende tegen rhizoctonia

Rhizoctonia-resistente bietenrassen hebben nog steeds geen 100 procent resistentie, waardoor extra maatregelen nodig blijven.

Dit zei Hans Schneider, onderzoeker ziekteresistentie en plaagbestrijding bij het bieteninstituut IRS, tijdens de suikerbieteninformatiedagen. Rhizoctoniaresistente rassen zijn volgens de onderzoeker niet 100 procent resistent. "Dat weten de veredelingsbedrijven ook", zegt Schneider. "Vooral de zaailingen van resistente rassen zijn nog gevoelig voor de schimmel."

De gedeeltelijke resistentie van de suikerbieten is te danken aan het stapelen van genen. "Het is heel moeilijk om de bieten geheel resistent tegen rhizoctonia te maken. Het is de vraag of dat ooit lukt", zegt de onderzoeker.

Toch kunnen resistente rassen wel een groot deel van de schade door de bacterie voorkomen. "Maar het is niet zo dat je daarnaast niks hoeft te doen. Pas in combinatie met een goede bodemstructuur wordt de kans op schade heel klein." Een goede bodemstructuur zorgt bijvoorbeeld voor een goede ontwatering waardoor het risico op rhizoctonia afneemt.

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.