Home

Achtergrond

Rechtbank in VS wijst claim toe in transgene rijst

Veredelingsbedrijf Bayer CropScience moet van een Amerikaanse rechtbank 1,4 miljoen euro (bijna 2 miljoen dollar) betalen aan twee akkerbouwers in de staat Missouri.

Een rechtbank in St. Louis heeft de schadevergoeding toegekend omdat gangbare rijst vermengd is geraakt met transgene rijst die door Bayer is ontwikkeld. Bayer CropScience heeft tussen 2001 en 2006 veldproeven uitgevoerd met de transgene rijst LL601 die resistent is gemaakt tegen het onkruidbestrijdingsmiddel glufosinaat, dat Bayer op de markt brengt onder de naam Liberty. De voedselautoriteit FDA heeft de rijst in 2006 toegelaten.

In dat jaar werd LL601 gevonden in partijen gangbare rijst, ondanks dat de rijst niet werd geteeld in de VS. Het is onduidelijk gebleven hoe dat heeft kunnen gebeuren. De rijstexport, onder andere naar de EU, heeft door de vermenging schade opgelopen zegt advocaat Adam Levitt van de Amerikaanse akkerbouwers tegen persbureau American City Business Journal. "Daardoor is de rijstprijs gedaald en dat heeft de telers veel schade berokkend. De bedenkers van de transgene rijst zijn daar de oorzaak van. Ze mogen akkerbouwers niet aan dergelijke risico’s blootstellen."

Adviseur Bruce Mackintosh van Bayer CropScience zegt dat het concern de uitspraak bestudeert. "De schadeclaims missen elke grond. Bovendien heeft Bayer geen boete gekregen van de rechtbank. De transgene rijst is volledig veilig voor consumptie."

Of registreer je om te kunnen reageren.