Home

Achtergrond

Radio Kootwijk naar Staatsbosbeheer

Het voormalige zendcomplex Radio Kootwijk bij het Gelderse Kootwijk verandert vandaag officieel van eigenaar.

Staatsbosbeheer neemt het uit 1918 stammende complex op de Veluwe over van de Dienst Landelijk Gebied van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De provincie Gelderland, gemeente Apeldoorn en de rijksoverheid besloten eerder al dat Staatsbosbeheer de sleutels krijgt.

Over de toekomst van het monumentale radiostation is jarenlang onduidelijkheid geweest. Een speciale commissie hielp uiteindelijk bij het kiezen van een nieuwe eigenaar en nieuwe bestemming voor Radio Kootwijk. Staatsbosbeheer ontwikkelde een plan waarin veel ruimte is voor natuur en cultuur op het complex. De panden krijgen nieuwe functies, onder meer op het gebied van educatie en kunstuitingen.

Radio Kootwijk werd in de vorige eeuw gebruikt om de radiotelefoonverbinding te onderhouden met overzeese gebiedsdelen als Nederlands-Indië. In 1929 kwam die verbinding voor het eerst tot stand. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitsers het radiostation om contact te houden met onderzeeërs.

Het complex was eind jaren negentig het laatst in gebruik als zendstation. Van de gebouwen op het complex is gebouw A - met 'De Kathedraal' als bijnaam - het meest in het oog springende. Het gebouw is een rijksmonument.

De feestelijke ondertekeningen van de overdrachtspapieren vindt donderdagmiddag plaats in 'De Kathedraal'.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.