Home

Achtergrond 20 reacties

Rabobank: herstel van zuivelmarkt zet door

Het herstel van de zuivelmarkt zet door. De situatie op de zuivelwereldmarkt zal zich in 2010 verder verbeteren.

Dat meldt de Rabobank in zijn nieuwste rapport Dairy beyond de global financial crisis. De zuivelmarkt heeft zich de laatste maanden van 2009 flink hersteld. Ondanks de achtbaan waar de sector zich de laatste twee jaar in bevond, blijven de vooruitzichten voor de lange termijn volgens de Rabobank goed.

Nu het ergste van de economische crisis achter de rug lijkt, is de handel in zuivelproducten wereldwijd weer toegenomen. Supermarkten hebben hun zuivelprijzen verlaagd, en de groothandel heeft zijn voorraden aangevuld. Kopers begeven zich weer op de wereldmarkt op zoek naar meer voorraad.

Groeiende vraag

De Rabobank verwacht dat de vraag naar zuivelproducten langzaam verder toeneemt. De hoeveelheid melk beschikbaar voor export wordt kleiner en de interventievoorraden zullen langzaam op de markt worden gebracht. Dit alles moet er volgens de bank voor zorgen dat het prijsherstel van de laatste maanden standhoudt.

Door de financiële crisis, het melamineschandaal in China en vervanging van melkgrondstoffen door goedkopere alternatieven ligt de ontwikkeling van de vraag naar zuivel op de middenlange termijn een jaar achter op schema. Toch zal de vraag naar zuivel volgens de Rabobank blijven groeien. Verantwoordelijk hiervoor zijn onder meer een stijging van de gemiddelde inkomens vooral in opkomende landen, de groei van de wereldpopulatie en verdergaande verstedelijking.

Kansen

Hoewel de meeste groei in vraag naar zuivel lokaal bediend zal worden, blijven er volgens de bank mogelijkheden over voor onder meer de Nederlandse melkveehouders. De landen die zuivel tegen lage kosten kunnen leveren, zoals Nieuw-Zeeland en Australië, zijn volgens de bank niet in staat om in de groeiende vraag te kunnen voorzien. Dat biedt kans voor Noordwest-Europa en de Verenigde Staten waar melk tegen een relatief hogere kostprijs wordt geproduceerd. De VS is hierbij licht in het voordeel.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gekke henkie

  nog gauw even een stalletje erbij bouwen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wat een gewauwel. Makkelijk praten achteraf. Eerst zeiden diezelfde 'profeten' dat het heel 2010 nog wel kon duren met die lage melkprijzen. Iedereen kan wel een vinger in de lucht steken en zijn verhaaltje gaan doen. Laten ze gewoon hun mond dicht houden.

 • no-profile-image

  landmand

  De rente voorspellingen van banken zijn bijna altijd verkeerd omdat ze er belang bij hebben dat mensen vast/variabel gaan op de verkeerde momenten. (provisie)
  Als naar de technische analyse van de rente kijkt moet je voorlopig( 5tot 7 kwartalen) variabel blijven.

 • no-profile-image

  gert

  Ze willen graag nog wat rundveestallen financieren,melkveehouders zijn solide klanten voor de RABObank

 • no-profile-image

  wiens brood men eet

  een zwaluw maakt nog geen zomer.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zo denk ik ook Han. Als de deskundigen gaan zeggen dat het beter blijft of wordt, komt het meestal niet uit. De afgelopen 3 jaar hebben ze bijna altijd naast gezeten. De markt blijkt dus zeer moeilijk te voorspellen. Trek dus je eigen plan en vaar niet teveel op al die voorspellingen.

 • no-profile-image

  doorduwer

  Melken, melken en nog eens melken met de blik op oneindig nu het weer rendabel is.

 • no-profile-image

  ike

  De markt blijft onvoorspelbaar niemand weet wat er gaat gebeuren dat zal nooit of tenimmer veranderen. Alle voorspellingen zijn lulkoek hoeft maar een te gebeuren op de wereld en alles draait weer in een keer om.

 • no-profile-image

  flevoboy

  Piet: Ik weet alleen niet waarom deze zgn. Raboprofeten dit positieve nieuws nu de buitenwereld inslingeren. Mijn bronnen zeggen nl. dat de echt grote jongens voor 2010 short zitten op zowat alle grondstoffen, als op de euro-valuta.
  Lijkt mij toch niet bepaald een mix waar je positief over kunt zijn.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Verstandige Opmerking Flevoboy!!!... Bovendien werkt de Rabobank met heel veel Melkveehouders (in de vorm van financieringen) samen!!!... Daarom deze positieve informatie!!!... Toch denk ik als ge vraagt om geld voor uitbreiding, u met enige voorzichtigheid behandelt zal worden!!!... Ook de Raboprofeten zijn mensen die gewoon brood eten!!!!!.....

 • no-profile-image

  Stadsboer

  Rabo roept al enkele maanden dat het nu het juiste moment is om je rente vast te zetten. De maands Euribor is alleen nog maar gedaalt. Zou deze voorspelling op meer waarheid / kennis berusten?

 • no-profile-image

  bertus

  dan kan de rabo z,n rente weer verhogen zeker.

 • no-profile-image

  flevoboy

  Over een paar maanden zullen we weten of de stijgende trend van de grondstoffenprijzen zich doorzet.
  Ik hoop dat hun voorspelling uitkomt, maar dan zou het wel een heel kort crisis-je geweest zijn.

 • no-profile-image

  Boer

  jaja , het wordt beter .
  De varkens werden in het voorjaar van 2007 ook veel duurder , sorry tegen de zomer van 2007 (barbeque) oh sorry voorjaar 2008 tegen het barbequeweer;
  Jaja zeker in het voorjaar van 2009 topprijzen die nog nooit zouden gezien zijn .of toch ook weer niet! Maar het voorjaar van 2010 wordt toch wel echt de max !!!!!!!!!!! Allemmal lulkoek ; eerst zien en dan geloven ! Beter worden doet het natuurlijk altijd wel een keer . Optimist moet je zijn en blijven; Dit kan de Rabo je niet opdringerig doen worden want dan zal het zeker verkeerd aflopen !!!!

 • no-profile-image

  henk

  daar gaat de quotumprijs weer

 • no-profile-image

  Han

  Als ik melkveehouder was zou ik mijn bedenkingen hebben. eerst weten waar die afzet markt is en of die over voldoende Euro's beschikt. De Amerikanen hebben een in verhouding goedkope dollar, dus een voorsprong. Ik zou willen verwijzen naar de uitspraak van Wijffels; Na deze crisis zal er en andere wereld economie zijn, hij doelde op een minder vrije handel en de overtuiging bij iedereen, dat grondstoffen eindig zijn.
  Heeft de Rabo al niet meer mega producties gefinancierd, die nu de hele sector in het slob hebben doen belanden?

 • no-profile-image

  kan bijdrage

  het is een informatie aan de melkveehouders die zij met eigen deskundigheid in moeten schatten.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Dat denk ik ook Han !!!...

 • no-profile-image

  Landmand

  De voorspellingen van bankmensen zijn in 80 % van de gevallen verkeerd.
  Hier gaat de grap je als je het tegenovergestelde doet van wat de bank adviseert het meestal goed doet.
  En een een bankman leent je een praplu als het droog is en wil hem terug als het regent..
  Ik hoop dat deze uitspraak bij de 20 % waar ze gelijk hebben horen

 • no-profile-image

  Han

  Zou de wens de moeder van de gedachte zijn?

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.